In Ecuador gelden in bepaalde regio's veiligheidsrisico's. Lees het recente reisadvies op nederlandwereldwijd.nl.

Welkom in Ecuador


Ecuador is misschien een klein land, maar er is enorm veel te zien: idyllische koloniale centra, Quichua dorpjes, Amazoneregenwoud en de adembenemend mooie hoogtes van de Andes.

Avontuur op de Andes

Een trektocht door de Andes voelt als een sprookje. Je zult liefelijke dorpjes, kabbelende beekjes en glooiende velden tegenkomen. Af en toe vliegt er ineens een prachtige condor over. Hoewel het uitzicht vanaf de top van de Andes heel speciaal is, hoef je voor de schoonheid van het gebied niet per se een berg te beklimmen. Je kunt heerlijk mountainbiken, paardrijden en dorpjes bekijken in deze frisse groene landschappen. Onderweg kun je overnachten in gezellige gasthuizen. Het overige landschap in Ecuador biedt ook veel mogelijkheden voor avontuur, van surfen in de branding bij de Pacifische kust tot wildwaterraften op door jungle omgeven rivieren van de Oriente.

Culturele pracht

De historische centra van Quito en Cuenca zijn gevuld met fotogenieke pleinen, zeventiende-eeuwse kerken en kloosters en prachtig gerestaureerde landhuizen. Wandelen over de hobbelweggetjes, tussen de architectonische pracht uit de Spaanse koloniale tijd, is de beste manier om in de geschiedenis te stappen. Buiten de steden ontvouwd het gevarieerde platteland zich. Er zijn Andesdorpjes, die bekend zijn van de kleurrijke textiel en bedrijvige marktjes. In Afro-Ecuadoraanse stadjes worden de dagen afgesloten met verse zeevruchten en wonderbaarlijke zonsondergangen. En in het Amazonegebied liggen nederzettingen waar sjamanen nog altijd de oude medicijnkunst van hun voorouders toepassen.

Unieke omgeving

Na de vele avonturen zijn er in Ecuador veel mooie omgevingen waar je ontspannen kunt genieten van het uitzicht. Trek bijvoorbeeld de hooglanden in en rust uit op een historisch haciënda, of ervaar een zen-achtige rust bij een lodge in de nevelwouden vlakbij Mindo. Vredige, tijdloze bergdorpjes zoals Vilcabamba of pittoreske voormalige goudmijnstadjes als Zaruma vormen de perfecte tegenhanger van het snelle hedendaagse leven. Voor een strandvakantie zijn er genoeg mogelijkheden, van kleine plaatsjes als Ayampe en Olón tot de charmante Galapagoseilanden reizen. Hier vind je direct buiten de deur prachtige stranden en zonsondergangen.

Wildlife

De bekende Galapagoseilanden zijn met hun vulkanen en spectaculaire landschappen perfect voor natuurliefhebbers. Hier scharrelen gigantische zeeschildpadden, zeeleguanen (de enige zeehagedis ter wereld), aandoenlijke zeeleeuwen en blauwvoetgenten gemoedelijk rond. In de rivieren en op de bospaden van het Amazonegebied zal je apen, luiaards, toekans en rivierdolfijnen tegenkomen. Sommige landgoederen hebben koepeltorens voor een nog mooier uitzicht op de omgeving en bijzondere vogelsoorten.

Openingsbeeld: Kalistratova / iStock