In Colombia heeft een aantal gebieden een negatief reisadvies en gelden in een aantal gebieden veiligheidsrisico's. Lees het recente reisadvies op nederlandwereldwijd.nl.

Welkom in Colombia


Colombia heeft veel Zuid-Amerikaanse allure. Dit land dankt zijn charme aan de hoge toppen van de Andes, de pure Caribische kust, de geheimzinnige ruïnes en de koloniale gemeenschappen.

Koloniale schoonheid

Het prachtig bewaarde oude centrum van Cartagena is slechts het begin van de rustige, filmische koloniale plekjes die in Colombia te vinden zijn. Overal Columbia bevinden zich allerlei geplaveide stadjes en dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan sinds het vertrek van de Spanjaarden. Barichara en het slaperige stadje Mompox lijken klassieke filmsets te komen, vreemd genoeg totaal niet aangetast door de moderne tijd. Ook het witgeverfde Villa de Leyva zit vast in de 16e eeuw. En dit zijn slechts de veelbezochte dorpen.

Outdoor avonturen

Colombia is een ideaal land voor de avonturier. Je kunt hier duiken, klimmen, raften, trektochten maken en zelfs vliegen. Hoewel San Gil het avontuurlijke centrum van het land is, zijn er in alle hoeken van het land buitenactiviteiten te ondernemen. In Colombia zijn de mooiste trektochten van het continent mogelijk, dankzij het gevarieerde landschap. Ciudad Perdida is een meerdaagse jungletocht die naar oude ruïnes van de Tairona-beschaving leidt. De steile hellingen van Parque Nacional Natural El Cocuy leiden de dapperste wandelaars naar de hoogste pieken van de Andes. Intussen kunnen scubaduikers in Providencia fantastisch koraalrif bekijken en walvisspotters kunnen bultruggen bewonderen bij de Pacifische kust.

Veiligheid

De gebieden die in Lonely Planet beschreven worden zijn over het algemeen veilig en vrij van guerrilla’s of paramilitairen. Binnen deze gebieden kan veiligheid vrijwel zeker worden gegarandeerd. Overige gebieden zijn waarschijnlijk weggelaten vanwege veiligsoverwegingen. De Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) en paramilitairen bevinden zich in Chocó, Cauca, delen van Nariño, landelijke gedeeltes van Huila, Putumayo, Meta, het oostelijke jungle gedeelte van de Andes (behalve het gebied rondom Leticia) en delen van het noordoosten (vooral Arauca). Dus zorg dat je deze gebieden vermijd tijdens het reizen.

Verschillende landschappen

Vanwege de ligging bestaat Colombia uit veel verschillende landschappen, van zonnige Caribische stranden tot smaragdgroene heuvels met koffievelden in Zona Cafetera. Iets hoger ligt Bogotá, de op twee na hoogste hoofdstad van de wereld. Nog weer een paar duizend meter omhoog en je vindt besneeuwde bergtoppen, hooggelegen meren en de mysterieuze, unieke begroeiing van de páramo. Weer beneden ligt Los Llanos, een tropisch grasland dat met Venezuela word gedeeld. Deze bijzondere grasstrook van 550.000 vierkante kilometer wordt ook wel de “Serengeti van Zuid-Amerika” genoemd.

Buitengewone cultuur 

Oude beschavingen hebben veel archeologische en culturele schatten achtergelaten. Ciudad Perdida, ooit de hoofdstad van de Tairona indianen, is gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw en blijft een van de meest mysterieuze oude steden van het land. Nog mysterieuzer is San Agustín, waar meer dan 500 levensechte beelden van onbekende oorsprong het landschap sieren. Dan is er nog Tierradentro, met zijn uitgebreide tombes waarvan niemand weet door wie ze ooit zijn gemaakt. Dit maakt het land bijzonder. 

Openingsbeeld: rchphoto / iStock