Welkom in Chili


Op Chili zal je een overdaad aan natuur tegenkomen. Toch is het opvallend eenvoudig om hier rond te reizen, als je de tijd neemt.

Rustig avontuur

In Chili stuit je op weg naar een avontuur alweer op een ander avontuur. Je begint misschien fietsend over het hobbelige grind van de Carretera Austral en eindigt op een veerboot tussen de SUV’s en ossenwagens. Een verkeerde afslag en je bevindt je op een fantastische wijngaard. Maak plannen, maar blijf welwillend tegenover ongeplande ervaringen. De plaatselijke bevolking doet alles rustig aan, dus probeer dat ook te doen. Het Patagonische gezegde ‘zij die haasten, verdoen hun tijd’ geldt als een uitstekend reismantra.

Wijn

Voordat wijn in Chili een luxe handelsproduct werd, stond het al op tafel in de Chileense huishoudens. Toen verzorgden grootouders nog kleine wijngaarden in de achtertuin. Intussen is Chili een wereldwijde leverancier van wijn geworden voor verfijnde smaakpaletten. Chili maakt rode wijn, witte wijn en rosé voor elke stemming en gelegenheid. Thuis is het een ander verhaal, daar draait het om la buena mesa. Het moet niet hoogdravend zijn. Buiten een goede maaltijd, gaat het om fantastisch gezelschap, gesprekken die overlappen met het opentrekken van wijnflessen en het oogcontact dat het proosten vergezeld.

Een land van extremen

Chili is belachelijk dun en onredelijk lang. Het land strekt zich uit vanaf het midden van Zuid-Amerika tot aan de onderkant, van de droogste woestijnen op aarde tot wijdse zuidelijke gletsjers. Langs de 4300 km land ontvouwen zich wisselende landschappen: droge duinen, vruchtbare valleien, vulkanen, oude wouden, gletsjers en fjorden. Ieder hoekje en gaatje onthuld iets wonderlijks. De reiziger zal zich afvragen hoe zoveel prachtige natuur zo lang behouden is gebleven. Met de menselijke zucht naar ontwikkeling zouden deze gebieden echter sneller dan verwacht in gevaar komen. Geniet dus van deze ongeschonden delen op aarde zo lang het nog kan.

La Buena Onda

Dit lange land is slechts 175 km breed en wordt ingesloten tussen de Andes en Grote Oceaan. Je zult dezelfde mensen er dus ongetwijfeld vaker tegenkomen. Dit maakt Chili een gezellig land dat snel als een echt thuis gaat voelen. De gastvrijheid valt op. Buena onda (goede energie) betekent hier vooral uit het verwelkomen van anderen. Inwoners van Patagonië delen bijvoorbeeld graag hun maté thee. Ontspannen en samenzijn is belangrijk in dit knusse land. Chilenen zeggen vaak: “blijf bij ons en open je hart.”

Openingsbeeld: espiegle / iStock