Welkom in São Paulo


São Paulo is een monsterstad. Gigantisch, intimiderend en op het eerste gezicht zeker geen niet moeders mooiste. Voor de reiziger is São Paulo een lastige stad om doorheen te komen, die niet de moeite waard lijkt. Zelfs de meest eenkennige Paulistano (inwoner van São Paulo) zal afgeven op de smog, het verkeer, de afbrokkelende stoepen en de enorme kloof tussen rijk en arm.

Uitgaansleven

Maar in dezelfde adem zullen ze je meedelen dat ze nooit ergens anders zouden willen wonen. Ga mee naar hun favoriete plaatsen en je zult begrijpen waarom. Misschien laten ze je kennis maken met de ontelbare arthousebioscopen en experimentele theaters die de stad rijk is. Als ze levensgenieters zijn, kom je langs de fleurige bistro's en verfijnde restaurants die de stad een wereldberoemde foodie heaven maken. Zijn ze meer het hippe type, neem dan een dubbele espresso voordat je meegaat op een tour langs luide ondergrondse kroegen en hippe clubs die 24/7 open zijn. Welke pleziertjes je ook maar begeert, Sampa – zoals de stad ook wel genoemd wordt – heeft ze waarschijnlijk genoeg.

Culturele metropool

Deze rijke cultuur wordt ondersteund door grootste en hoogst opgeleide middenklasse van Brazilië en wordt verder verrijkt door letterlijk honderden verschillende etnische groepen – waaronder de grootste gemeenschap van mensen met een Japanse afkomst buiten Japan, de grootste populatie van Italiaanse afkomst buiten Italië en een aanzienlijke Arabische gemeenschap die voornamelijk door de instroom van Libanese en Syrische immigranten blijft groeien. Er zijn 1 miljoen mensen van Duitse komaf, evenals grote Chinese, Armeense, Litouwse, Griekse, Koreaanse, Poolse en Hongaarse gemeenschappen. Hier voegden zich recentelijk groeiende getallen Peruanen, Bolivianen, Haïtianen en Afrikanen aan toe. São Paulo heeft ook de grootste openlijk homoseksuele gemeenschap in Latijns-Amerika.

Metropool

Naar schatting leven er 20 miljoen mensen in het grote São Paulo. Dit maakt de stad de twee-na-grootste metropool ter wereld. Naast een duizelingwekkend aantal eersteklas musea, culturele centra, experimentele theaters en bioscopen, vallen Sampa’s nachtclubs en kroegen onder de beste van het continent (de 15.000 kroegen zouden een legendarische kroegentocht opleveren). De restaurants behoren tot de beste ter wereld. Het meedogenloze ritme dat nooit stilstaat – dat bijna gelijkstaat aan New York of Tokyo – kan zelfs voor de meest hardnekkige hipster slopend zijn. Aan de andere kant kan het je ook net datgene brengen wat je nodig hebt om een van de beste steden ter wereld te ontdekken.

Openingsbeeld: filipefrazao / iStock

Laat je inspireren