Welkom in Rio de Janeiro


Gouden stranden en weelderige bergen, een nachtleven vol samba en spectaculaire voetbalwedstrijden- welkom in de Cidade Maravilhosa.

Prachtige stranden

Rio’s stranden zijn al jarenlang verleidelijk voor bezoekers. Copacabana werd in de jaren 40 het symbool van Rio, toen internationale sterren er voor een weekendje even binnenvlogen. Tegenwoordig staat het strand van Ipanema in de schijnwerpers dankzij de bossanovasterren Tom Jobim en Vinicius de Maraes, die de wereld kennis lieten maken met zijn allure in de jaren 60. Voor cariocas (inwoners van Rio), is het strand Rio’s achtertuin – een gratis speeltuin, toegankelijk voor iedereen om te voetballen, volleyballen, surfen, snoepen, drinken of gewoon te ontspannen tussen de passerende parade van mensen.

Tropische landschappen

Als je uitkijkt over de 710 meter hoge top van Corcovado, zul je zien waarom Rio “Cidade Maravilhosa” (de prachtige stad) wordt genoemd. Weelderig beboste bergen omringen de stad, glinsterende stranden volgen de kustlijn en er ligt een reeks van kleine eilandjes verspreid langs de kust. Naast een filmisch decor is deze omgeving ook perfect voor outdooravontuur: hiken in het regenwoud van Tijuca, fietsen langs de stranden, zeilen over Baía de Guanabara en surfen, bergbeklimmen en deltavliegen in één van ’s werelds mooiste stedelijke landschappen.

Het ritme van Rio

Muziek is Rio’s levensader, de soundtrack bestaat uit rock, old-school bossanova, hiphop, funk en veel regionale stijlen. Bovenal is er samba, een snelle muziekstijl met invloeden uit Afrika en een aanstekelijke beat. Je hoort het door de hele stad heen, maar de ziel van de samba ligt in Lapa, een edgy rosse buurt, die de thuisbasis is voor tientallen livemuziekzaaltjes en elk weekend een straatfeest waar allerlei soorten mensen op af komen. Samba is ook het integrale geluid tijdens Carnaval en de dansbare achtergrondmuziek tijdens straatfeesten en parades.

Levensvreugde

Over Carnaval gesproken, Rio weet hoe je moet feesten. Of je het nu joie de vivre, Lebensfreude of levenslustigheid noemt, cariocas hebben het in overvloed. Carnaval, en de aanloop ernaartoe, maakt hun feestelijke karakter goed zichtbaar. Maar Rio heeft nog veel meer gelegenheden om te feesten: een grote Flamengo (of Vasco, Fluminense of Botafogo) voetbalwedstrijd, sambafeestjes in de stad, baile funkfeesten in de favelas (sloppenwijken) en bootfeestjes in de baai. En niet te vergeten, de grote festivals zoals Réveillon (Oud en Nieuw) en de Festas Juninas. 

Openingsbeeld: isitsharp / iStock