Welkom in La Paz


La Paz is op iedere mogelijke manier duizelingwekkend, niet alleen door zijn befaamde hoogte (3660m), maar ook door zijn eigenzinnige schoonheid. De meeste reizigers komen deze stad binnen via de platte, verspreide vlaktes van de uitdijende stad El Alto, een benadering die de sensationele verassingen van de vallei eronder even verborgen houdt. De eerste glimp van La Paz zal je, letterlijk, de adem benemen. De gebouwen van de stad staan vlak tegen de steile, aflopende wanden van een canyon gebouwd. Op heldere dagen geeft de imponerende, besneeuwde berg Illimani (6402 m) de stad een grimmige achtergrond.

Tweede hoofdstad

Hoewel Sucre rechterlijk gezien de hoofdstad is, blijft La Paz Bolivia’s grootste stad en het commerciële, financiële en industriële centrum – het is de regeringsstad, en volgens sommigen Bolivia’s ‘feitelijke’ hoofdstad. Ondertussen is El Alto de hoofdstad voor de Aymará in de wereld. In werkelijkheid is El Alto maar een uitbreiding van het stedelijke La Paz, maar El Alto’s doorlopende instroom van immigranten – veelal zoekend naar werk – betekent dat het geleidelijk overloopt in een van snelst groeiende steden van Latijns-Amerika. 

Op hoogte

Je moet de tijd nemen om van La Paz te genieten, niet alleen om te wennen aan de hoogte, maar ook om de vele kanten van de stad te ontdekken. Wandel op je gemak door de steegjes en levendige markten, sta versteld van de interessante musea, klets met de locals in een comedor of relax met een kopje koffie in een trendy café. Omdat La Paz op zo’n hoge ligging heeft is warme kleding gedurende het grootste deel van het jaar wenselijk, sowieso ’s avonds. In de zomer (november tot april) kan het klimaat ruig zijn: meestal regent het ’s middags, de canyon kan zich vullen met wolken en steile straatjes worden watervallen van regenwater. In de winter (mei tot oktober) kunnen de dagen wat koeler zijn, maar dan is de zon (en de UV-straling) wel sterk en stijgt de temperatuur tot meer dan 16 graden Celsius. ’s Nachts kan het vaak weer dalen naar beneden het vriespunt.

Openingsbeeld: DC_Colombia / iStock