Welkom in Bolivia


Bolivia is divers en onthutsend. Hete is ruw, ruig en zenuwslopend. Toch bevat Bolivia ook een adembenemend mooie natuur.

Natuur

Wetenschappelijk onderzoek is vrij nieuw in Bolivia, waardoor er nog steeds veel nieuwe diersoorten worden ontdekt. Loop voorzichtig door grotten vol Anoura fistulata vleermuizen, die met hun lange tongen de duisternis aftasten. Sluip door het leefgebied van de giftige en dodelijke koraalslang. Luister naar de vele kakelende ara-soorten (ruim 1000 soorten) waaronder de zeldzame blauwbaard die alleen in Bolivia te vinden is. Vlinders en motten in allerlei tinten fladderen langs in de jungle. Op het hoogland scharrelen alpaca’s en vicuña’s rond.

Avontuur

Bolivia is niet voor watjes. Hobbel over de Gevaarlijkste Weg ter Wereld, de Yungasweg. Zweef ademloos boven de groene valleien van La Paz in een paraglider. Vang in de Amazone een meerval die zwaarder is dan jijzelf en kook hem daarna als avondmaaltje. Zelfs als je de beste bergschoenen, ijsbijl of helm meeneemt, zullen Bolivia’s bergen, rivieren en ravijnen je uitdagen.

Cultuur

Bolivianen zijn dol op parades. Iedere maand is er wel een processie met vrolijk gekleurde feestvierders waarbij een historische dag of een god wordt geëerd. Je hoort ze al aankomen ver voordat de koperblazers en zwierige dansers je omsluiten. Amateurarcheologen kunnen in talloze interessante, oude artefacten duiken. Het land kent het grootste percentage inheemse volkeren van Zuid-Amerika, waarvan de cultuur in de straten nog leeft. Binnen de gemeenschap kan met deze volken ook kennis worden gemaakt, bijvoorbeeld door een lokale gids te huren.

Eten en drinken

Heb je ooit lamabiefstuk gegeten? Probeer het eens met een glas Tarija wijn, die steeds populairder wordt, of met een biertje op coca- of quinoabasis. Het dagelijks brood varieert van mama qonqachi kaasbrood uit Cochabamba en zuurdeegbrood als maraqueta, een vast onderdeel van het paceña-ontbijt, tot de cunapes (kaasbroodballetjes) van Santa Cruz die je laten watertanden. Vegetariërs kunnen zich aan inheemse sonsos (yucca- en kaaspannenkoeken) tegoed doen. Ook zijn er gezonde fruitsapjes zoals maracuya (passievrucht) en cherimoya. De surubí uit de Amazone smaken alsof ze vers op je bord zijn gesprongen. De koffie van Yungas en de chuquisaceña chocolade uit Sucre vormen samen het perfecte postre (dessert). 

Openingsbeeld: traffic_analyzer / iStock