Waarom de zee zo goed voor je is

Redactie Lonely Planet

Ken je dat gevoel, dat je met je tenen door het mulle zand een strandopgang beklimt, je in de verte de golven hoort razen, je bovenop de duin staat en eindelijk het eindeloze uitzicht over de zee kan bewonderen en er een deken van geluk over je heen valt. Dat is niet erg verassend. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat hoe dichter je bij de zee bent, hoe beter je mentale staat van doen is.

Onderzoek van het Economisch en Sociaal Onderzoeksinstituut in Ierland toont aan dat mensen van 50 jaar en ouder die aan de kust wonen en dagelijks van het uitzicht op de zee genieten minder kans op een depressie hebben dan mensen die niet aan de kust wonen. Ze ontdekten dat blootstelling aan zilte zeelucht en blauwe uitzichten goed is voor de mentale gesteldheid en dat mensen die vaak uitzicht op zee hebben minder kans op een depressie hebben. Hieruit concluderen de onderzoekers dat het mensen uit de stad (mentaal) goed zou doen om vaker uitstapjes naar de kust te maken.

Deze conclusies komen overeen met die van Michael Depledge van de Medische Universiteit Exeter in Engeland. Uit zijn vele onderzoeken naar de correlatie tussen veel tijd op of bij het water doorbrengen en mentale gesteldheid blijkt dat het doorbrengen van tijd in een blauwe omgeving je hartslag omlaag brengt, stress vermindert en goed is voor de mentale gesteldheid. Ook ontdekte hij dat mensen die aan de kust wonen zich vaker gelukkig voelen dan mensen die verder bij de kust vandaan wonen

Alleen van het kijken naar deze foto word je toch al een stukje blijer? | Foto: ImpaKPro / iStock

Uit ander onderzoek in Canada en Nieuw-Zeeland blijkt ook dat mensen die dichter bij zee leven zich gelukkiger zeggen te voelen dan mensen die meer landinwaarts leven. Zeezicht vanuit je huis, of je vakantiehuis, heeft significante invloed op hoe je je voelt.

De enige conclusie die we hieruit kunnen trekken is dat de zee goed voor je is en als je er niet in de buurt woont, je toch echt vaker de tijd zou moeten nemen om de kust even op te zoeken. Grijp elke kans op een vakantie aan zee met beide handen aan. Hopelijk hebben de rollende golven, het zand tussen je tenen, de zilte zeelucht en de strenge wind ook een positief effect op jou, ook nadat je weer landinwaarts bent gekeerd.  

Ben jij na het lezen van dit artikel ook weer helemaal toe aan wat dagen vol zon, zee en strand? Lees dan hier verder.

Openingsbeeld: Catolla / iStock