Tips voor je eerste reis naar Santorini

Redactie Lonely Planet

Santorini is het supermodel van de Griekse eilanden: iedereen herkent haar gezicht gelijk dankzij de gekleurde kliffen en witte huisjes met blauwe daken.

Prachtige uitzichten, romantische zonsondergangen en stranden met vulkanisch zand: het is niet gek dat Santorini op veel mensen hun bucketlist staat. We kunnen de allure en uniekheid niet ontkennen, want Santorini krijgt maar liefst 2 miljoen bezoekers per jaar over de vloer. Ben je van plan om je tussen deze menigte te mengen? Dan moet je dit weten voor je eerste bezoek.

Even voorstellen: Santorini

Santorini is onderdeel van de eilandengroep Cycladen en ligt in de Egeïsche zee, ongeveer halverwege tussen Athene en Kreta. De officiële naam is Thira, waaronder ook de kleine vulkanische eilandjes rondom vallen. Het eiland heeft de vorm van een mislukte croissant, maar de naburige eilanden duiden erop dat het ooit rond was. Het stond ooit bekend als Strongili (de Ronde). Duizenden jaren geleden zorgde een gigantische vulkaanuitbarsting ervoor dat het centrum van Strongoli zonk, waardoor een caldera ontstond met torenhoge kliffen, waar Santorini nu zijn unieke uiterlijk aan heeft te danken.

Waar moet ik heen?

Het commerciële gedeelte van Santorini ligt in het westen, naast de kliffen van de caldera. Hier zie je de typische uitzichten van witte gebouwen die kriskras door elkaar heen staan op de kliffen. De drukke hoofdstad Fira rekt zich uit naar het noorden, naar dorpjes zoals Firostefani (ongeveer 15 minuten wandelen) en Imerovigli (het hoogste punt van de rand van de caldera, zo'n 30 minuten wandelen van Fira). Er loopt een pad door deze dorpen waaraan veel luxe hotels en restaurants zijn gevestigd.

Deze drie plaatsen worden het meest bezocht, net als het prachtige maar exclusieve dorp Oia in het noorden. Er worden ook steeds meer hotels geopend in het zuiden, waarbij je uitzicht hebt op de caldera richting het noorden. Akrotiri is goedkoper dan Oia, maar het is wel vrij ver weg van de bruisende hoofdstad.

De oostkust is minder bekend. Hier zijn de kliffen minder steil en staan de hotels aan het vulkanische strand. Deze resorts, zoals Kamari en Perissa, lijken meer op de traditionele vakantieoorden in Griekenland met hun zonnebedjes, watersport en bars. De stranden in het oosten zijn gevuld met zwart vulkanisch zand. In het zuiden zie je gekleurd zand, zoals het bekende Rode Strand. 

Het binnenland wordt gekenmerkt door wijngaarden en kleine, traditionele dorpjes die niet zoveel toerisme zien. Bezoek Pyrgos voor heerlijk eten en gezellige straatjes.

Het Rode Strand. Credit: rusm/iStock

Wat te doen

De uitzichten alleen zijn een bezoek waard, maar naast een inkijkje in het leven van jetsetters is er nog veel meer te doen op het eiland, van een prachtige openluchtbioscoop tot een coole microbrouwerij, wijngrotten vol kunst en kookcursussen om Santorini's keuken te proeven.

Het meest voor de hand liggende uitje is een wandeling langs de rand van de caldera om het uitzicht te bewonderen. Hikes in en rond Fira zijn spectaculair, vooral als je richting het noorden naar Firostefani en Imerovigli loopt. Als je door blijft lopen kom je uiteindelijk in Oia terecht, maar dit is een flinke wandeling en het terrein is soms erg ruig. Het is ongeveer negen kilometer lopen, maar je doet er al gauw vier uur over.

Santorini staat bekend om twee wijnen, een droge witte wijn en een amberkleurige dessertwijn genaamd Vinsanto. Beide worden hier van de inheemse druif assyrtiko gemaakt. Je kunt proeverijen boeken bij wijngaarden, sommige serveren er ook eten bij.

Om meer te weten te komen over de geschiedenis van het eiland, kun je naar Akrotiri. Hier zie je een Minoïsche stad die werd verwoest door een vulkaanuitbarsting in 1613 voor Christus. In Fira staat het indrukwekkende Museum van Prehistorisch Thera waar je meer over het verhaal te weten komt.

Om de zonsondergang te bewonderen kun je het beste naar Oia gaan, maar het kan hier wel druk worden.

Waar te verblijven

Als je voor het eerst in Santorini bent, is het het leukst om een hotel te zoeken nabij de rand van de caldera om het volledige "wauw-effect" te krijgen. Fira, Firostefani, Imerovigli en Oia zijn populaire plekken vol hotels en villas met witte wanden, terrassen en infinity zwembaden waar menig aanzoek wordt gedaan en Instagramfoto's worden geschoten. Helaas zijn deze plekken niet goed voor budgetreizigers: de accommodaties zijn prijzig en zitten snel vol.

In Fira en Firostefani kun je ook prima midrange hotels boeken zonder geweldig uitzicht. Een andere optie is een hostel of een camping vlak bij Fira. 

Wil je vooral aan het strand liggen, ga dan naar Perissa of Kamari. Vanaf hier kun je de bus naar Fira pakken, zonder dat je de hoofdprijs betaalt.

Wanneer gaan

Juli en augustus zijn de drukste maanden. Accommodaties worden dan een stuk duurder en populaire plekken zijn enorm druk. April, mei, de heerste helft van juni, eind september en oktober zijn betere tijden qua drukte. Het is dan iets rustiger en goedkoper. Een wintervakantie kan ook prima als je vooral voor het uitzicht komt en niet zozeer om in de zon te bakken.

Openingsbeeld: Gollykim/iStock