Saudi-Arabië wil toeristen trekken met soepelere wetten

Redactie Lonely Planet

Een van de strengste overheden ter wereld maakt een kleine stap om het land toegankelijker te maken voor toeristen. Saudi-Arabië heeft eerder deze week aangekondigd dat het van plan is een strandresort te creëren waar veel van de strikte religieuze wetten niet van toepassing zijn. 

Het nieuwe resort zal meer dan 300 kilometer groot zijn, verspreid over 50 eilanden voor de westkust, met veel stranden waar toeristen kunnen relaxen. Het zogenaamde Red Sea Project zal fungeren als een semi-autonome regio, zonder visa en met andere wetten dan de rest van het land. Hoewel er nog geen specifieke voorschriften zijn aangekondigd, heeft het publieke beleggingsfonds van Saudi-Arabië gezegd dat het ‘zal worden bestuurd door wetten in overeenstemming met internationale normen’, wat betekent dat bezoekers loskomen van de strenge regels met betrekking tot kledingvoorschiften, seksesegregatie of beperkende voogdijregels, waar mannen de levensbeslissingen van hun vrouwelijke familieleden kunnen bepalen. Ook kan er in het gebied waarschaanlijk alcohol worden geschonken. 

De regering heeft beloofd dat het project milieuvriendelijk en duurzaam zal zijn, met beschermde koraalriffen, mangroven, slapende vulkanen en een natuurreservaat vol zeldzame dieren. De bouw van het Red Sea Project zal naar verwachting in 2019 starten met een geplande einddatum van 2022.

Openingsbeeld: Waseef / iStock