Onderwaterwonderwereld in Bocas del Toro, Panama

Anne von Gleich

Bocas del Toro was ooit een favoriete plek van Christopher Columbus, die het tijdens zijn vierde en laatste reis naar de Nieuwe Wereld ontdekte. Eeuwenlang werd het als een weinig interessante plek gezien (te weinig goud), totdat zo’n honderd jaar geleden de bananenindustrie opkwam. The United Fruit Company, nu onderdeel van Chiquita, legde wegen en zelfs hele dorpen aan om de productie in efficiënte banen te leiden, waarmee ze de provincie ingrijpend veranderde.

Tegenwoordig is de provincie Bocas del Toro een ontspannen mengelmoes. Op het eiland Colón (vernoemd naar zijn ontdekker) wonen weinig mensen, maar er is veel vaarverkeer met het vasteland. Aanpassen aan het rustige ritme gaat sneller dan je denkt: voordat je het weet lig je in een hangmatje te genieten van Caribische beats. Maar de meeste reizigers komen juist naar dit deel van Panama voor een activiteit: snorkelen. 

Snorkelen in het heldere water bij Coral Cay, Isla Bastimentos | Foto: Magal? Izaguirre / iStock

Snorkelen bij de hoofdstad van de provincie (ook Bocas del Toro geheten) kun je beter niet doen: het water is een stuk minder helder en je ziet er veel afval drijven. Stap daarom voor een paar dollar aan boord van een watertaxi, die je naar afgelegen koraalriffen brengt. Bijvoorbeeld naar Red Frog Beach op buureiland Isla Bastimentos. Duiken is niet nodig: het water is zo helder dat je met snorkelen niets te kort komt. 

Onder het wateroppervlak gaat een hele wereld schuil, je raakt al gauw de tel kwijt van alle soorten koraal en unieke, kleurige zeesponzen die je ziet. Wie goed kijkt ontdekt riffen, maanvissen, papegaaivissen, trompetvissen… Snorkelen in het fijne Caribische water is altijd een waardevolle ervaring. Maar pas op voor grijpgrage krabben!

Openingsbeeld: faracowski / iStock