In Sicilië vind je het perfecte strand voor de hele familie

Redactie Lonely Planet

Het strand van Cefalu op Sicilie is een perfecte bestemming voor een gezin van zonaanbidders. Ondiep, kristalhelder water, een prachtige mediterrane stad en zacht zand onder de voeten: hier wil je nooit meer weg.

Het strand van Cefalù, een historisch dorpje langs de noordkust van Sicilië, is een droom­bestemming voor families met kinderen. Hier heeft niemand haast. Kleine vissersbootjes deinen op het water of zijn te rusten gelegd op het strand. Het zachte, gouden zand strekt zich uit in een een boog langs de Middellandse Zee, die hier doorzichtig groenblauw kleurt maar niet te snel diep wordt; kleintjes kunnen hier dus lekker rondspetteren. De ouders kunnen intussen genieten van de geweldige omgeving. Het charmant-rommelige dorp van wit, geel en oranje geschilderde huisjes staat pal aan het strand, tegen een achtergrond van kale rotsen en beboste heuvels. De twee torens van de plaatselijke kathedraal maken de bijzondere skyline af, al helemaal als de zon begint te zakken. Voor een pauze van alle waterpret bieden de kleine straatjes van het oude dorp uren vermaak en een mediterrane sfeer, van de veelheid aan kleine winkeltjes tot aan de fotogenieke waslijnen tussen de ramen. En op elke hoek vind je wel een gelateria voor een lekker Italiaans ijsje.

Cefalu op Sicilië is een en al mediterrane sfeer | Foto: marcociannarel / iStock

In de buurt

Met stoere en energieke kinderen kun je naar de top van La Rocca klimmen, de kale rots die hoog boven Cefalù uittorent. Je moet dan wel veel trappen op, maar het uitzicht vanaf de rots op het dorp en de zee beneden is de moeite meer dan waard. Liefhebbers van ridderverhalen halen hun hart op bij de ruïne van een middeleeuws kasteel, die boven op de rots staat. Ook Palermo is in de buurt; met een uur rijden ben je in de Siciliaanse hoofdstad, waar je eindeloos veel cultuur, lekker eten en ander vermaak voor alle leeftijden vindt.

Zo kom je er

Onder andere Transavia, Alitalia en KLM vliegen rechtstreeks of via een tussenstop in Rome naar Palermo (vanaf €75; skyscanner.com). Vanaf daar reis je in een uur met de trein naar Cefalù (trenitalia.com), of huur een auto om er in een uur naartoe te rijden. 

Dit is een van de mooiste stranden van Europa, uit het juninummer van Lonely Planet magazine. Benieuwd naar de rest? Bestel 'm hier!

Openingsbeeld: master2 / iStock