Raak in Caribische sferen op Curaçao

Redactie Lonely Planet

Ervaar het warme onthaal en de Caribische sfeer in de verste uithoek van het Koninkrijk Nederland. Ontdek op Bonaire een stukje thuis aan de andere kant van de wereld – met aanzienlijk meer zonuren.

Bekend van…

De kleurrijke architectuur. Het toonbeeld van Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, zijn de kleurrijke gebouwen aan de Handelskade, uitkijkend over de Sint Annabaai – het is zelfs UNESCO Werelderfgoed. De Nederlanders die zich op het eiland vestigden namen ook hun architectuur mee; hier aan het water maar ook elders in de stad vind je hun typische 17de-eeuwse bouwstijl overal terug, maar dan wel geschilderd in Caribisch blauw, geel of roze. De Nederlandse architectonische nalatenschap is buiten de stad zichtbaar in de vele landhuizen: plantagegebouwen met trap- of tuitgevels en rode dakpannen die over het eiland verspreid liggen. Prachtige, vrolijk gekleurde bouwwerken met een boeiende, maar vaak ook pijnlijke geschiedenis –de schaduwkanten van de Nederlandse heerschappij op Curaçao.

Opslaande golven aan bij Boka Pistol in natuurpark Shete Boka | Foto: zinchik / iStock

Dit vind je er ook…

Ruige natuur. Curaçao is geliefd bij alle soorten kustliefhebbers – de Caribische poederstranden zijn een populaire bestemming in het zuiden, maar actieve reizigers halen hun hart op in het noorden. Natuurpark Shete Boka omvat 10 kilometer kustlijn, maar niet van het soort waar je makkelijk je handdoekje uitspreidt; de ruige zee slaat op de woeste rotsen in de Zeven Inhammen (Shete Boka), soms met indrukwekkend explosief geweld (bijvoorbeeld bij Boka Pistol). Volg een van de twee wandelroutes door het park en ontdek plekken waar schildpadden hun eieren leggen, of bezoek de Boka Tabla, een grot waar je vanaf land in kunt en de woeste golven aan de andere kant naar binnen ziet stromen (entree park €4,50). Het gebied grenst aan het Christoffelpark, het grootste natuurpark van het eiland, met in het midden de beeldbepalende Sint Christoffelberg (entree park €12).

Proef er…

Curaçaolikeur. Een iets bittere, sinaasappelachtige likeur, waarvan de bekendste variant een helderblauwe kleur heeft – mogelijk een ode aan de net zo kleurrijke Caribische Zee. De likeur wordt gemaakt van Laharasinaasappels, een soort die alleen op Curaçao groeit en eigenlijk het mislukte experiment is van de Spanjaarden die het eiland ontdekten en er sinaasappels probeerden te kweken. Door het te hete en te droge klimaat bleef er van de sappige oranje vrucht weinig over, maar de gedroogde schil van de lahara bleek bijzonder smaakvol. Proef de uiteenlopende varianten van de likeur in Landhuis Chobolobo, waar hij wordt gemaakt, tijdens een tour (vanaf €12).

De Sint Christoffelberg | Foto: Tafkan H / iStock

Je komt terug voor…

De veelzijdigheid. Eigenlijk vind je op Curaçao alles wat de ABC-eilanden zo’n fijne bestemming maken. Je kunt er terecht voor een goed feestje, maar vindt er ook schitterende plekken voor wat rust. Je kunt er eindeloos ontspannen op het strand of je verblijf zo actief maken als je wil; hiken, duiken, kajakken of mountainbiken. Ook als je cultuur wilt snuiven is het middelste van de drie eilanden een goede keus, van het UNESCO Werelderfgoed in hoofdstad Willemstad tot indrukwekkende kalksteengrotten met schilderingen van de oorspronkelijke bewoners, de Caquetio’s. Op Curaçao kan het allemaal.

Meer ABC-eilanden? Lees het hele artikel in het februarinummer van Lonely Planet magazine. Koop 'm hier!

Openingsbeeld: Marina113 / iStock