(H)op naar de Griekse eilanden

Redactie Lonely Planet
(H)op naar de Griekse eilanden

Maak je zeebenen klaar voor een eilandentrip. Begin je reis met de eeuwenoude en moderne kanten van de Griekse hoofdstad Athene. Ga vervolgens aan boord en ontdek verborgen baaien, ervaar het traditionele boerenleven, doe je te goed aan lokale gerechten en geniet van de wereldberoemde zonsondergangen.

Begin je reis in de wieg van de beschaving en dompel jezelf onder in de oude geschiedenis en de verrassende innovaties van de restaurants en bars in Athene. 

Met de sierlijkheid en het evenwicht van een ballerina wordt een voet fier de lucht in gestoken. Het been waar de voet aan vastzit strekt zich uit totdat het helemaal recht is. Daar blijft het hangen, doodstil, totdat het plotseling krachtig naar beneden gebracht wordt. De resulterende knal op de grond klinkt als een pistoolschot. Het is een klein onderdeel van een ceremonie die elk uur plaatsvindt bij het parlementsgebouw van Athene: het wisselen van de wacht. De soldaten, met beige gewaden, rode baretten en pompoms op hun schoenen, zijn intens geconcentreerd. Het zweet loopt van hun gezichten en de menigte schiet foto’s. 

De stad lijkt gemaakt voor drama. In de steegjes van de nabijgelegen wijk Plaka lokken de kelners klanten hun restaurants binnen met een belofte op het kapotslaan van borden. In rokerige cafés worden de backgammonstenen luidruchtig neergesmeten. Langs marmeren straten staan sinaasappelbomen en afbrokkelende zuilen en bogen die opdoemen als geesten. Ze zijn een opwarmertje voor de hoofdact van de stad: de 2500 jaar oude Akropolis die uitkijkt over Athene vanuit het hart van de stad. Het is gebouwd als huis voor de goden met in het midden een tempel voor Athena. Dat het complex nog steeds bestaat komt deels door de aanpassing in het gebruik door de millennia heen: van tempel tot moskee tot kerk. Nu fungeert het als een tot leven gekomen geschiedenisles waar archeologen en toeristen samenkomen om betoverd te raken door de vindingrijkheid van de bouwers, of als een romantische achtergrond voor stelletjes die de zonsopgang bewonderen vanuit de olijfgaarden op de heuvel Filopappou.

Villy schenkt ouzo recht uit het vat bij Brettos | Foto: Adrienne Pitts

Vandaag de dag zijn er andere goden om te vereren. In Brettos giet Villy Saraidari, in haar blauwe jurk even stralend als Athena, een heldere vloeistof uit een eiken vat en plaatst het glas op de marmeren bar. Er hangt een foto van meneer Brettos, die de ouzodistilleerderij begonnen is in 1909, in de kamer die sindsdien nauwelijks veranderd is. Villy is als klant verliefd geworden op deze plek en geeft nu gehoor aan haar passie voor ouzo vanachter de bar. ‘Er komen soms mensen van 70 binnen die beginnen te huilen. Ze herinneren zich nog dat ze hier kwamen als kind,’ zegt ze. Er hangt nog steeds dezelfde sfeer, dezelfde geschiedenis.’ 

Verdergaan met deze eilandentrip? Je leest het hele artikel in Lonely Planet Traveller #12, deze kun je hier bestellen. 

Openingsbeeld: Adrienne Pitts


Volg Lonely Planet op Instagram