Hoe kies je een eiland van de Bahama’s? 

Redactie Lonely Planet

Waar je ook reist in de Bahama's, overal vind je wel ongerepte stranden waar kristalhelder water tegen de kust kabbelt. De ruim 700 eilanden van de archipel worden allemaal door prachtige stroken zand omzoomd, maar dat maakt de bestemming geenszins eenzijdig: de Bahama’s bieden verschillende, typisch Bahamaanse ervaringen voor elk type reiziger. 

Eet mee van de vangst van de dag met de lokale bevolking op Grand Bahama of duik in de hemelsblauwe diepte van de Bimini’s, wandel naar het hoogste punt van de archipel op Cat Island of schud je heupen los op Junkanoo – of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een feestvierder, een strandganger op zoek naar afzondering, een vogelaar, op huwelijksreis bent, een goed feestje zoekt of een duiker bent; je vindt gegarandeerd een deel van de Bahama's dat perfect bij je past. 

Grand Bahama: voor eten, duiken en natuur

Gebakken vis

Wil je deelnemen aan een typisch Bahamaans tijdverdrijf? Sluit je dan aan bij een fish fry, voor wat gebakken vis. Chill op het strand met de lokale bevolking, drink koude Kaliks en kijk als de avond valt toe hoe kreeften, beignetsschelpen en andere vangsten van die dag sissend frituren in olievaten op fornuizen. Smith’s Point Fish Fry (Bahama's.com) is de moeite waard en je kan elke week op woensdagavond een feestje meepakken. 

Wrakken, muren en gaten

Grand Bahama is een traktatie voor iedere duiker: of je nu een beginner bent, op zoek naar ondiepe riffen, of een professional die onderwatergrotten en wrakken op de oceaanbodem wil verkennen.

Wandelen in het verleden

Bezoek het Lucayan National Park, waar mangrovepaden afdalen naar een afgelegen strand en vogels en schildpadden zich in moerassen en bossen nestelen. Het park is ook de thuisbasis van een van de grootste onderwatergrotnetwerken van de wereld. Hoewel zwemmen in de grot verboden is, kan er een aantal bezocht worden door het publiek. Bijvoorbeeld Burial Mound Cave, die diende als de laatste rustplaats van de vroegste bewoners van het eiland. 

Long Island: voor landschappen, stranden en duiken

Kliffen, grotten en ruïnes

Long Island beschikt over een aantal van de indrukwekkendste en meest gevarieerde landschappen van de Bahama's. In de oostkust zijn steile kliffen gehakt, omgeven met weelderige flora, terwijl de noordkant van het eiland wordt gesierd door troosteloze plantageruïnes. Ondergrondse avonturiers zullen de honingraat van grotten met buitenaardse rotsformaties geweldig vinden. Het landschap is een avontuurlijke zwerftocht, maar de paden zijn niet duidelijk aangegeven. Het is daarom het beste om de hulp van een lokale gids in te schakelen. 

Vier het leven op het strand

De lange, smalle strook land kan elke soort zonaanbidder iets bieden: ondiepe, beschutte baaien; lange stukken grof, roze zand met natuurlijke ‘zwembaden’; afgelegen romantische resorts met poederwit zand en stranden vol met locals die vis staan te grillen. 

Dean’s Blue Hole

Deze indrukwekkende inktblauwe grot leidt helemaal naar de zeebodem en is dus niet bodemloos, maar wél ’s werelds diepste blue hole. Kijk hoe lokale waaghalzen er vanaf de omliggende kliffen in duiken of trek een duikuitrusting aan zodat je het zelf kan ontdekken. 

Het strand van Andros | Foto: shansche / iStock

Andros: voor duiken, vissen en vogels kijken

Andros Barrier Reef

Het eiland Andros is de thuisbasis van het op twee na grootste koraalrif van de wereld, dat wemelt van de gekleurde, tropische vissen en scholen haaien. De diepe blue holes zijn een mooie uitdaging voor de serieuze duiker. 

Ga vissen

Vliegvissers werpen vaak hun lijnen uit in de beken en kanalen van het moerasland op Andros. Dankzij het ingewikkelde netwerk van ondiepe wateren en oevers is het eiland de thuisbasis van het grootste habitat van gratenvis ter wereld, waardoor het de titel ‘Gratenvishoofdstad van de wereld’ kreeg.  

Aanmodderen

De uitgestrekte mangrovemoerassen en –wadden van het grootste eiland van de Bahama’s zijn de thuisbasis van een verbazingwekkende hoeveelheid gevleugelde wezens- er zijn wel 300 verschillende soorten. Touroperators zijn beschikbaar voor het begeleiden van natuurliefhebbers en vissers naar de beste uitkijk- en visplekken. 

Bimini’s: voor sportvissen, duiken en snorkelen

Aan de haak slaan

De Bimini’s zijn dé bestemming voor sportvisserij in de Bahama’s - zee toepasselijk genoeg gevormd als een vishaak. Hemingway kreeg hier zijn inspiratie voor The Old Man and the Sea en Islands in the Stream. Vandaag de dag gooien vissers hun lijnen uit in de grote, blauwe zee voor de grote tonijn, zeilvis en zwaardvis. 

Riffen en wrakken in overvloed

De spectaculaire onderwatermuren en – riffen van de Bimini’s trekken de grote jongens aan: bereid je voor op ontmoetingen met hamerhaaien, pijlstaartroggen, schildpadden en dolfijnen. De talrijke wrakken zijn een speeltuin voor gevorderde duikers. 

Het hoogste punt van de Bahama's | Foto: wallaceweeks / iStock 

Cat Island: voor uitzichten, cultuur en muziek 

Mount Alvernia

De kleine stenen kerk, gebouwd door de kluizenaar Vader Jerome, markeert het hoogste punt van de Bahama's (het steekt 63 meter boven de zeespiegel uit). Beklim de trap in de rotsen voor een panorama-uitzicht bij zonsondergang of -opkomst. 

Eiland van mythe en magie

Ontdek de kleine dorpen, waar men nog steeds obeah (witte magie) beoefent en waar ze ziekten genezen met de traditionele geneeskunde. Luister naar de verhalen van de ouderen in een deel van de Bahama's waar de tijd stil lijkt te staan. 

Rake en scrape

Deze voormalige piratenhaven is de geboorteplaats van de rake-and-scrapemuziek, kenmerkend voor de Bahama’s. Hierbij wordt muziek gemaakt met gerecyclede voorwerpen zoals tinnen wastobbes, vislijnen en geitenleren drums. Degenen die een onvergetelijke show willen zien moeten zeker naar het Rake n’ Scrape Festival, dat plaatsvindt tijdens het weekend van de Bahamaanse Dag van de Arbeid (eerste vrijdag van juni). 

New Providence: voor waterparken, eten en carnaval

Aquaventure Waterpark

Glibber naar beneden in een plexiglazen glijbaan, door een lagune gevuld met haaien. Zoef met hoge snelheid door lagunes en grotten. Drijf over rustige riviertjes of kajak en snorkel in een aangelegde lagune- het kan allemaal in dit indrukwekkende park in de Bahamaanse hoofdstad Nassau. 

Vul je buik

Nassau en Paradise Island, met elkaar verbonden door een brug, vormen het epicentrum van de levensgenieters van New Providence. Eetgelegenheden variëren van lokale, kleine cafés waar geitenvleescurry’s en beignetsschelpen worden klaargemaakt, tot chique restaurants van chef-koks die verfijnde sushi en kunstige fusion serveren. 

Jumpin’ Junkanoo!

Dit festival vindt plaats in Nassau tijdens Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag, waarbij de straten vol lopen met gekostumeerde feestgangers en de lucht zich vult met geluiden van schelphoorns, dreunende drums en schrille fluitjes. Praalwagens, dansen en muziekwedstrijden horen er allemaal bij. 

Exuma: voor duiken, snorkelen en even lekker afsluiten

Exuma Cays Land & Sea Park

Rond deze kleine vlekjes land vind je in het aquamarijnen water betoverende riffen, muren, blue holes, koraaltuinen en wrakken, met een verbazingwekkende diversiteit aan vissen. Je mag ze alleen niet mee naar huis nemen, aangezien het maritieme leven is beschermd tegen elke vorm van visserij. 

Thunderball Grot

Deze kathedraalachtige onderwatergrot is zeer populair onder snorkelaars en werd tweemaal beroemd gemaakt door 007, in de films Thunderball en Never Say Never Again

Toevluchtsoord

De eilanden van Exuma zijn volledig gevrijwaard van de drukte die de andere eilanden van de Bahama's kennen. Ze zijn onbewoond en moeilijk te bereiken. Bezoekers kunnen er alleen toegang krijgen als ze zich aanmelden voor een trip op een van de liveaboard duikboten, of een vriendschap sluiten met een jachteigenaar die op zoek is naar een eigen stukje tropisch paradijs. Tenzij je toevallig zelf een jacht hebt- dan kunnen de trossen los! 

Vuurtoren van Elbow Cay | Foto: ksmith0808 / iStock

Elbow Cay: voor vogels kijken en geschiedenis

Elbow Cay vuurtoren

Met de komst van de gestreepte 19e-eeuwse vuurtoren van Elbow Cay kwam er een einde aan de plaatselijke industrie van scheepswrakken leegroven. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht op zee. 

Hope Town

Het autovrije, fotogenieke Hope Town heet bezoekers van harte welkom met zijn witte pastelkleurige huisjes, bekleed met bougainvillea. Het dorp, dat in 1785 werd gesticht door loyalisten uit South Carolina, is een prachtig bewaard gebleven historische nederzetting. 

Tilloo Cay Reserve

De Atlantische Oceaangolven beuken aardig op het reservaat in, maar toch trekt het jaarlijks talloze nestelende reigers en zeevogels. Vogelaars kijken hier hun verrekijkers uit. 

Lees ook: De zinderende zuidkust van Sri Lanka.

Openingsbeeld: Shalamov / iStock