Hang ten! Ga surfen in Caribisch Barbados

Redactie Lonely Planet

Ga naar Barbados en geniet van de zon op een van de vele fantastische stranden. Hier vind je de beste surfplekken in het Caribisch gebied.

Ergens op de Atlantische Oceaan vormt zich een golf, een van miljarden. De passaatwind blaast hem urenlang, soms zelfs dagenlang naar het westen, totdat de golf terecht komt op een plek waar het plotseling ondiep is. Er verschijnt een eiland aan de horizon, een strand en een paar kokosnotenbomen. De golf wordt trager en puntiger en wordt samengedrukt met de golven voor en achter zich. Hij kan zijn eigen gewicht niet meer dragen en begint te breken en te schuimen. En voor hem ligt er iemand in het water precies op deze kans te wachten, die op een board springt en op de golf surft tot het water uiteenspat vlak voor het strand.

Harrismith Beach, ook wel Cave Bay genoemd, aan de kant van de Atlantische Oceaan | Foto: Justin Foulkes / Lonely Planet

Dit plaatje is niet vaak te zien in het Caribisch gebied. De zeeën in deze regio zijn meestal te kalm om mee te dingen naar de beste surfbestemming van de wereld. Barbados is echter een uitzondering. Het ligt 160 kilometer oostelijker dan de elegante Caribische eilandenboog en vanuit de golven bekeken is het dus het eerste land dat ze tegenkomen.

De krachtigste branding van de oostkust kun je vinden bij de Soup Bowl. Elfvoudig surfwereldkampioen Kelly Slater noemde deze plek ooit een van zijn favoriete surfplekken ter wereld. De branding van de westelijke kust van het eiland, aan de Caribische kant, is juist weer favoriet onder beginners. Surfers van elk niveau kunnen langs de 96 kilometer lange kust van Barbados hun perfecte golf vinden.

De weg naar deAction | Foto: Justin Foulkes / Lonely Planet

Het is een rustige middag op het water bij Surfer’s Point, dat te bereiken is via een binnenweg bij Long Beach, dichtbij de zuidpunt van het eiland. Surfinstructeur Bodie Rapson maakt zich klaar om een zestal surfers les te geven. ‘Mijn onderneming is heel simpel - dit is mijn kantoor,’ zegt hij en wijst naar zijn camper. Hij geeft als sinds zijn dertiende les en zijn eerste tip voor beginners is om niet naar de surfplank te kijken. ‘Kijk naar waar je heen wilt gaan, dat is de eerste basisregel.’ Hij pakt zijn plank op, loopt blootsvoets over de puntige kiezels en springt de branding in. Voor niet-kenners is het een wonder hoe hij zijn evenwicht houdt op de hellende, met golven overspoelde surfplank, ook al heeft hij er knalroze was op gesmeerd voor de grip.

Barbados heeft een andere sfeer dan zijn naaste Caribische buren. Dat komt slechts ten dele door het surfen. Het landschap is heel anders: het eiland is niet gevormd door vulkanische krachten en het binnenland is bezaaid met heuvels in plaats van bergen en jungle. De mensen zijn er rijker en de west- en zuidkust zijn meer ontwikkeld. Ook heeft het Britse kolonialisme hier langer zijn invloed uitgeoefend dan op de buureilanden.

Rondom Barbados vind je kristalheldere golven | Foto: elpo11o / iStock

Elke zomer verspreidt zich drie weken lang een nationale gekte met carnavalsmuziek en kostuumparades over het eiland: het Crop-Over Festival. De rest van het jaar is er wekelijks een visbarbecue die veel mensen trekt. Elke vrijdag en zaterdag staan er in Oistins aan de zuidkust van het eiland overal kraampjes met heerlijk geurende gebakken vis. En waar je ook gaat op Barbados, de kust is nooit ver weg. In hun vrije tijd grijpt de lokale bevolking graag de kans om strandcricket te spelen, een picknick op het zand te houden of een verfrissend zeebad te nemen.

Dit is de basis voor de strandcultuur die lokale surflegende Brian Talma al zijn hele leven stimuleert. Zijn surfwinkel bij Silver Sands Beach, een kilometer ten westen van Surfer’s Point, heeft hij deAction genoemd, naar een favoriete uitdrukking van hem. De winkel is geverfd in knallende kleuren groen en turquoise. ‘Toen ik mijn winkel begon in 1988, dacht niemand dat je hiermee je brood kon verdienen,’ zegt Brian met een altijd aanwezige grote glimlach. ‘Ik bedacht me dat ik alle sporten bij elkaar kon brengen - golfsurfen, windsurfen, kitesurfen. Ik heb stand up peddle surfing (beter bekend als suppen) hier geïntroduceerd en iedereen lachte me uit, maar het is de snelst groeiende sport ter wereld.’

De muren van Brian Talma’s surfwinkel zijn versierd met zijn eigen experimentele poëzie | Foto: Justin Foulkes / Lonely Planet

Als Brian niet op de golven te vinden is, is hij vaak bezig om anderen te leren op een trompetschelp te blazen of om inspiratie te vinden voor zijn schilderijen in het eindeloze samenspel van zee en zand.

Alle stranden op Barbados zijn openbaar, al ziet het er ten noorden van de hoofdstad Bridgetown niet altijd zo uit. Langs de zogenoemde Platinum Coast staan vele dure hotels en villa’s op het strand, waar de zonsondergang bewonderd kan worden. Even voor Speightstown is het weer gedaan met alle vakantieoorden en vind je het soort strandbar dat iedereen wel tegen wil komen. Mullins Bar & Restaurant staat op een rustig stukje strand. Als de dag tegen zijn einde loopt, kloppen de strandgangers het zand van zich af en zoeken ze de groen-witgeverfde bar en krukken op de houten veranda op. Het is tijd voor een dorstlessend drankje met rum en kokosnoot.

Ontdek ook andere Caribische eilanden: St. Lucia, Grenada en St Vincent & De Grenadines.

Openingsbeeld: phbcz / iStock