Geniet op de veelzijdige Dodekanesos in Griekenland

Redactie Lonely Planet

In de Dodekanesos zie en proef je historische invloeden van de parade aan culturen die hier voorbij is gekomen, van de Romeinen en kruisvaarders tot Byzantijnse en Ottomaanse heersers.

Dit artikel komt uit het zomernummer van Lonely Planet magazine. Meer lezen over Griekenland? Koop 'm hier!

Verwacht veel pasta, mierzoete baklava, mooie minaretten, ommuurde steden en afbrokkelende kastelen op bergtoppen. De eilanden zijn verbonden met een catamarandienst die het heen en weer reizen gemakkelijk maakt. Neem eerst een vlucht naar Rhodos met zijn vele zandstranden, indrukwekkende geschiedenis en bruisende stadsleven. De kroegen in het UNESCO-genoteerde historische centrum komen rond middernacht lekker op gang. Hoogtepunten buiten de hoofdstad zijn bijvoorbeeld het schitterend witte stadje Lindos aan de voet van zijn oude fort, en de afgelegen kaap Prasonisi waar surfers graag komen. Bezoek dan de rest van de eilandengroep. Op het vulkanische Nisyros wandel je door de bossen en in de stomende caldeira. Op Karpathos bezoek je het tijdloze heuveldorpje Olympos. Kalymnos is aantrekkelijk voor duikers en klimmers met zijn scheepswrakken en kalkstenen kliffen, terwijl Patmos een etherische sfeer heeft, waar het leven beweegt op de klanken van kloosterklokken en waar Johannes zijn Openbaring had. Als je vakantie tijdens orthodox Pasen valt, dan moet je zeker naar Patmos gaan. Maak de cirkel compleet met een bezoekje aan het populaire Kos voor zijn lange, bruine strand, het nachtleven, fijne fietspaden en een vliegveld met vluchten naar Athene of rechtstreeks naar huis.

Wonderlijk vulkanisch Nisyros in de Dodekanesos | Foto: Gkisakis / iStock

Het beste strand

Kefalos, Kos

Een bijna eindeloze halve maan van goudkleurig zand tussen groene heuvels en de warme Egeïsche Zee.

Het uitzicht

Het historische centrum van Rhodos

Kronkel door keistraatjes, via poortjes waarachter pleinen zich ineens voor je openbaren. Wandel dan langs de stadsmuren met de zee aan de ene kant en uitzicht op dit levende museum aan de andere.

Openingsbeeld: Simi | Foto: Freeartist / iStock