Geheime Eilanden van de Caraïben

Redactie Lonely Planet

In voorbije eeuwen wisten piraten precies op welke afgelegen Caribische eilanden ze het beste konden schuilen. Ontdek de verborgen schatten van drie onontdekte oorden. 

Dominica

Inwoners: 73.000 
Oppervlakte: 721 km2 
Opmerkelijke bewoners: Jean Rhys, auteur van Wide Sargasso Sea
Piratenscore: 6/10 – Er is weinig piraten- geschiedenis, maar er zijn wel delen van de Pirates of the Caribbean-films opgenomen 

Hoe Dominica precies het massatoerisme heeft weten te ontwijken is een van de grote mysteries van de Caraïben (samen met een verdwijning hier en daar in de Bermudadriehoek). Misschien komt het doordat er weinig witte stranden of kustresorts zijn, of omdat de mooiste stukjes van dit vulkanische eiland verborgen zijn in het binnenland. Daar vind je tuimelende watervallen, rivieren onder palmen en hete bronnen in het regenwoud die vaak alleen bereikbaar zijn met een degelijk paar wandelschoenen. De hoofdstad Roseau is een leuk allegaartje van Franse, Engelse en Spaanse culturen en ook het thuisland van de Kalinago, het laatste pre-Columbiaanse volk in de oostelijke Caraïben. 

Het is een mysterie hoe Dominica massatoerisme heeft weten te ontwijken. | Foto: Zxvisual / iStock

Lekker actief

Titou Gorge is een van de meest bijzondere zwemplekken van de Cariben. Onverschrokken baders dobberen tussen vulkanisch gesteente, door een ravijn van anderhalve meter breed die uitkomt bij een schuimende waterval. De kloof is ook het startpunt voor een ander avontuur: de zes uur durende wandeltocht naar Boiling Lake, een kokend heet bassin waar je maar beter niet kunt gaan zwemmen. 

Lekker lui

Het geothermale water van Dominica is toegankelijker bij Wotten Waven: een groep milde natuurlijke zwavelbronnen diep in de jungle. Er zijn hier een paar “spa’s” geopend. Breng een paar verloren uurtjes door in Screw’s Spa (vernoemd naar zijn rastafari eigenaar). Er zijn zes baden van verschillende temperaturen omringd door varens (€8 per uur). 

Verblijf

Manicou River Eco Resort ligt bij de noordpunt van het eiland, dicht bij het aan de kust gelegen Cabrits National Park. Huisjes van cederhout liggen verspreid door dit serene bosland (vanaf €170; manicouriver.com). 

Reis

Vliegveld Douglas Charles (Melville Hall) is het belangrijkste toegangspunt van Dominica, je kunt van daar gelijk doorvliegen naar regionale hubs als Antigua en Barbados (vanaf €156; liat.com). Vanuit Amsterdam en Brussel vliegen onder andere United, British Airways of KLM via een tussenstop naar Antigua (vanaf €540; united.com). 

Bequia 

Inwoners: 5.000 
Oppervlakte: 18 km2 
Opmerkelijke bewoners: Bequia (spreek uit ‘be-kwee’) was een toevluchtsoord van prinses Margaret; er is ook een strand naar haar vernoemd 
Piratenscore: 10/10 – De beruchte piraten Zwartbaard en Sir Francis Drake gooiden hier hun anker uit 

Bequia staat bekend als het deeltijdthuis van Edward Teach, ofwel Zwartbaard: een piraat die bekend stond om zijn opvliegende karakter (en de vreemde neiging om aangestoken lonten aan zijn hoed vast te knopen). Vanaf het eiland voer hij de Caraïben rond om schepen te plunderen. Bequia maakt nu deel uit van Saint Vincent en de Grenadines. Wanneer je het vandaag de dag aanschouwt, drie eeuwen later, vraag je je af waarom Zwartbaard er ooit wegging of überhaupt zo boos was; het is een paradijselijke strook groene heuvels die oprijst uit turquoiseblauwe wateren, met middenin het rustige, palmrijke gehuchtje Port Elizabeth. Scheepslui gooien er nog steeds hun ankers uit, maar nu met minder roof en moord op de planning. 

Bequia was een toevluchtsoord van Prinses Margaret, wij begrijpen wel waarom. | Foto: Edson Inniss / iStock

Lekker actief

Wandel vanuit Port Elizabeth over de heuvels naar het Old Hegg Turtle Sanctuary op de rustigere oostkust van het eiland. Het reservaat wordt geleid door een voormalig visser en heeft als doel om de ernstig bedreigde karetschildpad voor uitsterven te behoeden. Je kunt de jongen zien die net uit het ei zijn gekropen, voordat ze de zee in worden gelaten (donaties mogelijk; turtles.bequia.net). 

Lekker lui

De twee perfectste stranden van Bequia liggen naast elkaar, op ongeveer vijf minuten rijden vanuit Port Elizabeth. Princess Margaret Beach en Lower Bay hebben allebei een prachtig uitzicht over witte zandstranden, dobberende masten en de groene heuvels aan de verre kust van Admiralty Bay. Een van de mooiste uitkijkpunten is café De Reef aan Lower Bay, waar ze sterke rumpunch en visdiners serveren (hoofdgerecht vanaf €8; [email protected]). 

Verblijf

Hotel Frangipani is een oogstrelend met hout bedekt gebouw aan het water in Port Elizabeth. De kamers hebben stenen muren en hemelbedden (vanaf €72; frangipanibequia.com). 

Reis

Mustique Airways en SVG Air bieden directe vluchten naar Bequia vanaf Barbados (€325; svgair.com). Onder meer British Airways vliegt vanaf Amsterdam en Brussel naar Barbados, met enkele tussenstops (vanaf €500; britishairways.com). 

Saba 

Inwoners: 1.500 
Oppervlakte: 18 km3 
Opmerkelijke bewoners: Veel vrouwen: Saba stond bekend als “het eiland van de vrouwen”, vooral omdat zo veel van de mannen op zee waren 
Piratenscore: 8/10 – De steile kliffen en het afschrikwekkende silhouet van Saba maakten het eiland een geliefde plek bij Jamaicaanse piraten. 

Wat is het hoogste punt van Nederland? De Vaalserberg in Limburg? De Maastoren in Rotterdam? Geen van beiden! Het is de bewolkte top van Mount Scenery (887 m), een kolossale vulkaan op het kleinste eiland van Caribisch Nederland: Saba. Het voldoet vrijwel niet aan het traditionele stereotype van een Caribisch eiland; er zijn geen witte zandstranden met wuivende palmen, maar wel mistige hooggelegen bossen en koloniale heuveldorpjes. Het is alleen al een avontuur om er te komen. De meeste bezoekers komen en vertrekken via de kortste commerciële landingsbaan ter wereld op een steile helling (waaronder je een van de beste duikplekken van het hele Caribisch gebied vindt). 

Saba is het hoogste punt van Nederland. Nee echt? Ja echt. | Foto: Steeric / iStock

Lekker Actief

Saba stikt van de wandelpaden, vaak met de mooiste namen (zoals de “All Too Far Trail”). Een van de beste is de Sandy Cruz Trail, een wandeling van drie uur vanuit het noordelijke gehucht Hell’s Gate, langs onder andere de ruïnes van Mary’s Point, een nederzetting die in de jaren 30 verlaten is wegens zijn afgelegenheid. Je kunt een gids huren vanaf €40 voor twee personen. 

Lekker lui

Tot 1999 had Saba geen strand, maar toen bracht een tropische storm daar verandering in door een vrachtje zand mee te nemen dat nu Well’s Bay heet. Je kunt er makkelijk een paar uurtjes doorbrengen met kijken naar de golven en het uitzicht op Diamond Rock: een grote witte rots die deze kleur heeft doordat hij bedekt wordt door een laag vogelpoep. 

Verblijf

Juliana’s, in de hoofdplaats Windwardside, heeft een groep huisjes in de lokale peperkoekhuisjesstijl met geweldig uitzicht op zee (vanaf €150; julianas-hotel.com). 

Reis

Vlieg vanaf Schiphol rechtstreeks naar Sint-Maarten met KLM (vanuit Brussel met een tussenstop in Amsterdam; 
vanaf €500; klm.nl). Van daaruit vlieg je verder met Winair, de enige luchtvaartmaatschappij die naar Saba vliegt (vanaf €115; fly-winair.sx).

Dit artikel was slechts een greep uit het hele artikel dat in ons februarinummer te lezen is. Bestel 'm hier.

Openingsbeeld: SeanPavonePhoto