Eilandhoppen in Griekenland

Laura Veneman

Het zonnige Griekenland bestaat uit meer dan tweehonderd bewoonde eilanden. Eilandhoppen is daarom dé manier om het land te verkennen. Er zijn verschillende eilandgroepen, met elk hun eigen charme. Denk aan de bekende witte huisjes van Santorini, of het scheepswrak van Zakynthos. Lokale veerboten zijn vaak niet duur en met weinig bagage hop je zo van het ene eiland naar het andere. Om de keuze tussen de vele eilanden wat makkelijker te maken, staan hier de grootste eilandgroepen bij elkaar.

Het eiland Karpathos | Foto: bremecr / iStock

Dodekanesos

Rhodos en Kos zijn twee van de bekendste eilanden van Griekenland en ze maken allebei deel uit van de eilandengroep Dodekanesos. Deze eilanden liggen ten zuidoosten van het Griekse vasteland, net onder Turkije. De naam Dodekanesos betekent “twaalf eilanden”, maar eigenlijk heeft de groep er veel meer. De eilanden zijn vooral bergachtig, met Kos en Rhodos als uitzonderingen. Op Karpathos kun je in het stadje Therma een bezoek brengen aan de oude ruïnes van Akropolis. Rhodos is het grootste eiland van de groep en trekt jaarlijks veel toeristen.

Het prachtige Mykonos | Foto: tepic / iStock

Cycladen

De Cycladen zijn een eilandengroep die bestaat uit meer dan vijftig eilanden. Hier vind je de typische wit-blauwe Griekse huisjes in kleine, gastvrije dorpjes. De eilanden zijn ook bekend om hun unieke, eeuwenoude beeldhouwkunst, de Cycladenidolen. De eilandengroep is een populaire bestemming, vooral de eilanden Santorini, Mykonos, Naxos en Paros worden veel bezocht. De eilanden zijn interessant en afwisselend genoeg om een aantal weken te vullen, met prachtig weer en lekker eten.

Het scheepswrak van Zakynthos | Foto: rusm / iStock

Ionische eilanden

De Ionische eilanden worden ook wel Eptanissa genoemd, wat “zeven eilanden” betekent (ook al zijn het er wel wat meer). De eilanden liggen aan de westkust van Griekenland en de bekendste eilanden zijn Corfu (of Korfoe), Zakynthos en Kefalonia. De vestingen op Corfu zijn het bezoeken waard en in een van de baaien van Zakynthos vind je een oud scheepswrak. Deze kun je alleen per boot bezoeken. Een enigszins toeristische tocht, maar zeker de moeite waard. Ook leuk: op zowel Zakynthos als Kefalonia kun je beschermde zeeschildpadden vinden. Maar omdat ze op het strand broeden mogen de stranden vroeg in de ochtend en later op de avond niet worden bezocht.

Bekende strand van Skiathos | Foto: mbbirdy / iStock

Sporaden

Ons woord “sporadisch” is afgeleid van het Griekse sporades, wat “verspreid” betekent. Hiermee worden van oudsher de eilanden aangeduid die wat verder van de centraler gelegen Cycladen verwijderd lagen. Als we het nu over de Sporaden hebben, spreken we bijvoorbeeld over Skiathos of Skopelos. Skiathos is tegenwoordig erg in trek: hier is in 2007 de film Mamma Mia opgenomen. Je hopt vanaf dit eiland ook makkelijk naar het Griekse vasteland.

Openingsbeeld: beyhan yazar / iStock