Een zomer op maat: 2 tips voor zonaanbidders

Redactie Lonely Planet

Voor wie van warm weer en een mooie strook zand houdt is de zomer het beste seizoen. Lonely Planet licht twee bestemmingen uit die perfect zijn voor mensen die dol zijn om de zon.

Dit artikel komt uit het zomernummer van Lonely Planet magazine. Meer inspiratie opdoen? Bestel 'm hier!

Vis, Kroatië

Jarenlang was het eiland Vis onbegaanbaar voor toeristen. Het enigmatische eiland ligt het verst uit de kust van alle bewoonde Kroatische eilanden, en werd mede om die reden van de jaren 50 tot en met 1989 gebruikt als een Joegoslavische militaire basis. Het eiland behield hierdoor haar oude charme en authenticiteit, wat het een absoluut plaatje maakt. Het is niet voor niets dat het eiland werd gebruikt als de setting voor de film Mamma Mia! Here We Go Again. De makkelijkste manier om er te komen is door de ferry vanuit Split te nemen, maar er zijn ook veel reizigers die eilandhoppen en via Hvar of Brač binnenkomen. Leg je handdoekje op een van de vele stranden, zoals het schitterende Stiniva. Deze idyllische oase aan de zuidkant van het eiland ligt in een afgezonderde baai met slechts een nauwe opening tussen de rotsen naar de Adriatische Zee. Het is een grindstrand dat erg populair is onder dagjesmensen, dus houd er rekening mee dat je niet de enige bent. Aan de oostkant van het eiland vind je meer zandstranden, zoals Milna, waar je onder andere SUPs kunt huren en door het turquoise water kunt peddelen. Als je het zonnebaden even zat bent, bezoek dan de markt in Vis en dwaal door de straatjes voor tal van Instagramomenten. Vanuit het pittoreske Komiža aan de westkust vertrekken regelmatig boottochtjes naar de Blauwe Grot (Modra Špilja) op het kleine, onbewoonde eiland Biševo ten westen van Vis.

Turquoise water en zacht strand kenmerken het Ilet de Pinel | Foto: Donovane Tremor

Sint Maarten

Zon, zee, strand: Sint Maarten is gemaakt voor zonaanbidders. Na de desastreuse gevolgen van orkaan Irma in 2017 is het eiland weer heropgebouwd en verwelkomt het reizigers met open armen. Het eiland is doormidden gehakt in een Nederlands en Frans deel (Saint-Martin) en heeft maar liefst 37 stranden om uit te kiezen. Mullet Bay is een hagelwit zandstrand in het Nederlandse gedeelte waar je de hele dag kunt genieten van het turquoise water, en wordt door velen als een van de mooiste stranden ter wereld beschouwd. Baie Rouge in het Franse gedeelte is perfect voor een zonsondergang. Het is hier wat rustiger dan bij Mullet Bay, wat het de ideale plek maakt als je even weg wilt van de massa. Neem de ferry naar Pinel Island en houd je camera in de aanslag om schildpadden en leguanen te spotten op dit groene, heuvelachtige eiland. Voor het lekkerste eten kun je het beste naar Grand Case en Orient Bay, zeker aangezien het Franse deel van het eiland alom beschouwd wordt als een culinaire hotspot. Feesten doe je dan weer beter aan de Nederlandse kant, als je daar na een lange dag zonnen nog zin in hebt. Ben je naast een zonaanbidder ook een adrenalinejunkie? Sint Maarten heeft de steilste zipline ter wereld die prachtig uitzicht over het eiland biedt.

Openingsbeeld: SimonSkafar / Getty Images