Duikparadijs Belize: de mooiste plekken

Jasmijn Wijnbergen

Lange witte stranden, helderblauw water en een grote biodiversiteit kenmerken de kust van Belize. Dit kleine landje in Centraal-Amerika heeft een bijna vierhonderd meter lange kust, waar tal van kleine eilandjes langs te vinden zijn. Het is een paradijs voor duikers en snorkelaars, maar ook relaxen op een van de zachte zandstranden aan de Caribische Zee is een fijne optie. Wat mag je er echt niet missen? Wij zetten het voor je onder elkaar.

Barrier Reef

Voor de kust van Belize ligt het Barrier Reef (niet te verwarren met het Great Barrier Reef). Dit rif telt adembenemende lagunes en prachtige baaien en atollen. Het strekt zich uit over zo’n 300 kilometer, wat het ‘t een-na-grootste rif van de wereld maakt. Sinds 1996 staat het op de Werelderfgoedlijst, vanwege onder andere zijn evolutionaire geschiedenis. Ook vormt het Barrier Reef de habitat voor uiteenlopende dieren zoals zeeschildpadden, walvishaaien en zeekoeien: kortom, dieren die met uitsterven bedreigd worden. Dit waanzinnige rif is daardoor een droom voor iedere duiker en snorkelaar.

Great Blue Hole

Het toppunt van het Barrier Reef is de Great Blue Hole. Dit blauwe gat is misschien wel de mooiste duikplek van Midden-Amerika. De onderwatergrot is ruim 120 meter diep en bestaat uit prachtige koralen, immense stalagmieten en stalactieten. Alleen ervaren duikers krijgen de kans deze wondere waterwereld te ontdekken en kunnen er het leefgebied van haaien, schildpadden en tal van andere vissen verkennen.

Half Moon Caye

Ten zuiden van de Great Blue Hole ligt het idyllische paradijs Half Moon Caye. Het eiland is een oase van rust omdat het nog niet ontdekt is door toeristen. De unieke locatie leent zich uitstekend voor duikers en snorkelaars van alle niveaus. Je vindt er prachtige koralen, grote scholen vissen en oude zeeschildpadden. Op het vasteland hoef je je echter ook niet te vervelen. Er zijn namelijk veel zeldzame vogels op het eiland te zien, zoals de Roodpootgent. In het nationale park kun je heerlijk wandelen.

Turneffe Atol

Met het prachtige koraal en de diverse vissoorten is de Turneffe Atol eveneens een geweldige plek om te duiken. Elke duikplek is rondom dit eiland weer verschillend, waardoor je hele dagen in het water kunt liggen, op zoek naar nieuwe vissen en koralen. Het atol ligt vlakbij de hoofdstad van het land, Belize City, en is te bereiken per boot. Hoewel er wel enkele resorts op het atol te vinden zijn, is de sfeer er verder erg nuchter en ontspannen.

Openingsfoto: Lomingen / iStock