Diep in de zee: de onderwaterwereld van de Rode Zee

Jasmijn Wijnbergen

Waanzinnige walvishaaien, adembenemende koraalduivels en kille steenvissen: als duiker kun je je geluk niet op als je deze fraaie dieren tegenkomt. In de Rode Zee is het dagelijkse kost, hier liggen prachtige koraalriffen waar je nooit op uitgekeken raakt. Dit pareltje in het Midden-Oosten is onder Europeanen een populaire vakantiebestemming, onder andere door het buitengewoon mooie onderwaterleven.

De beste spots

De bekendste bestemmingen zijn Marsa Alam en Hurghada, beide in Egypte. Stedelingen komen hier veelal naar het strand om te relaxen en af en toe een duik in de zee te nemen voor verkoeling. Maar trek voor wat meer rust eens naar plekken die de toeristen tot op heden nog niet hebben ontdekt, zoals het authentieke Nuweiba ten noorden van de Rode Zee. Op deze plek aan zee krijg je nauwelijks te maken met sterke stromingen - een topbestemming dus voor beginnende duikers.

Op het strand bij Nuweiba vind je meer rust dan bij de grote resorts | Foto: holgs / iStock

Het onderwaterleven

In het water van de Rode Zee leven excentrieke vissen zoals de sergeant-majoorvis, de reuzenkogelvis en de Pauwoogkeizersvis leven. Maar ook dieren als zeekoeien en verschillende soorten haaien zijn in dit duikerswahalla te vinden. Maak duiktochten onder begeleiding van een lokale gids of geniet van de paradijselijke stranden aan de Rode Zee.

Lees ook: Zon, zand en piramides: dit mag je niet missen in Egypte.

Openingsbeeld: ultramarinfoto / iStock