De winterzon in Europa: hier vind je 'm

Redactie Lonely Planet

De Nederlandse winter kan prachtig zijn: velden bedekt met een laagje rijp, bevroren kanalen en meren om te schaatsen en houten hutjes in een besneeuwd bos. 

In werkelijkheid bestaat de winter helaas vaak uit grijze luchten, een bijtende wind en vieze, natte sneeuw. Als dat het geval is, zoeken we toch liever de zon op en reizen we de vogels achterna naar zuidelijkere gebieden. We zetten een paar van de beste Europese winterzonbestemmingen voor je op een rijtje.

Malta, voor cultuur en geschiedenis

Malta kan in de zomer bloedheet zijn, dus de koelere maar milde winterdagen (de temperatuur komt zelden onder de 10 °C) zijn perfect om de natuur te verkennen. Het landschap is in dit seizoen op z’n groenst en leent zich goed om te wandelen en rotsklimmen. Voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis is een zonsopgang tijdens de winterzonnewende bij de Mnajdra-tempel een aanrader, de zon verlicht dan precies de randen van een megaliet. Of ga in februari naar het Maltese carnaval en doe mee in het feestgedruis of bewonder de pracht en praal van de parades.

Toch een bui? Als je beschutting moet zoeken, dan vind je deze bij het barokke interieur van de Sint-Janscokathedraal in Valletta, die ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Kajakkers op de azuurblauwe wateren van Cyprus. Sheviakova kateryna / iStock

Cyprus, voor de warmste winter in de Méditerranée 

Met meer dan 340 dagen zon per jaar is Cyprus een veilige keuze in de Middellandse Zee. In de winter zijn de kustgebieden, vooral in het oosten, warm en droog, terwijl je verder landinwaarts in het Troödosgebergte ook kunt skiën. Verblijf in Larnaca en zie daar de flamingo’s dansen in hun winterverblijf (een zoutmeer aan de rand van de stad) voordat je naar het westen trekt voor een duik in de historie met een bezoek aan Táfoi ton Vasiléon (Tombs of the Kings) of de oude stad Kourion.

Toch een bui? Breng een regenachtige middag door tussen de oude artefacten van het Cyprus Museum in Nicosia, of strijk neer in een gezellige taverne voor een Cypriotisch meze-feest. 

Kleurrijke huizen op Tenerife. Balate Dorini / iStock

De Canarische eilanden, voor het hele jaar zomer

Zandduinen en verborgen baaien, vulkanische nationale parken en beboste bergen, kleurrijke dorpjes, restaurants en watersportmogelijkheden in overvloed? Op de Canarische eilanden vind je het allemaal, en het hele jaar door. Tenerife en Gran Canaria zijn ’s winters vaak de warmste van de eilanden met maximumtemperaturen rond de 22 °C. Vooral op Lanzarote en Fuerteventura staat vaak een frisse eilandwind, maar dat komt dan wel weer goed uit bij het jaarlijkse vliegerfestival in november. 

Toch een bui? Boek een massage bij een van de vele spa’s van het eiland, gevolgd door een bezoek aan een bar of lokale wijngaard om overdekt lokale wijnen te proeven. 

Openingsbeeld: KavelenkavaVolha / iStock