De mooiste stranden van Zuid-Zweden

Sara van Geloven

Dat de natuur in Zweden prachtig is, dat wisten we al wel. Maar dat Zuid-Zweden ook waanzinnig mooie stranden heeft, dat was wel even een verrassing! We hebben drie van de mooiste stranden in de regio Skåne voor je op een rijtje gezet.

Voor de rust

Knäbäckshusen is een pittoresk dorpje aan de oostkust van Skåne en ligt in het Nationaal Park Stenshuvud. De dorpsstraat voert je langs huizen met rieten daken en tuinen vol rozen richting de zee. Vlak bij het strand staat een klein houten kerkje – een bijzondere trouwlocatie in de zomer. Het strand zelf is niet breed, maar bestaat uit aanlokkelijk zacht, goudgeel zand. Aan de rand staan verweerde bomen met kronkelige wortels, wit uitgeslagen door het zout. Het strand is kilometerslang, dus je kunt een heerlijk rustig plekje zoeken waar je het verkoelende water in kunt duiken.

Het rustige strand van Knäbäckshusen | Foto: Carolina Romare

Voor de Zweedse cultuur

Langs het strand van Skanör op het schiereiland Falsterbo – het meest zuidwestelijke punt van Zweden – staan houten badhuisjes in alle kleuren van de regenboog verspreid in de duinen. Deze heerlijke plek ligt op slechts iets meer dan een halfuurtje rijden vanuit Malmö – niet gek dus dat het een favoriet is onder de stedelingen in de zomer. Wandel langs de kleurige huisjes en plof daarna neer op het zachte zandstrand. Je kunt hier overdag heerlijk zwemmen en ‘s avonds voortreffelijk modern-Zweeds dineren bij restaurant Badhytten.

Relaxen op het strand van Falsterbo | Foto: Carolina Romare

Heb je het strand liever voor jezelf, dan is Falsterbo, op een steenwerp afstand van Skanör, een goed alternatief. Het water is er ondiep, dus bijzonder geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Ook is dit gebied een waar walhalla voor vogelaars. Er is een bezoekerscentrum, Falsterbo Strandbad, dat is gevestigd in een modern gebouw. Je vindt er naast een informatiebalie, restaurant en galerie ook een hele verdieping vol interactieve displays over het unieke ecosysteem van het schiereiland en de vogels die in het gebied voorkomen. Op het dak van het bezoekerscentrum heb je een waanzinnig uitzicht over het bos, de duinen en de zee.

Voor het poederzand

Het strand Sandhammaren ten oosten van Ystad wordt al jaren tot het mooiste strand in Zweden gerekend. Het witte poederzand nodigt uit tot een middagje zonnebaden en je kunt er heerlijk zwemmen. Op dit zuidelijkste punt van Zweden staat wel een sterke stroming langs de kust, dus let wel goed op als je het water in gaat. Of blijf lekker op het brede strand, dat zich perfect leent voor een lange strandwandeling.

Sandhammaren is een van de mooiste stranden van Zweden | Foto: Carolina Romare

Make it happen

Kijk op de website van Visit Skåne voor meer informatie over de stranden van Zuid-Zweden. Meer tips voor de zomer vind je hierHotell Gässlingen in Skanör is een fijne verblijfsoptie op het schiereiland Falsterbo. Het hotel ligt op 10 minuten lopen van het strand, heeft een buitenzwembad en spa-faciliteiten met een sauna. Skåne ligt op zo’n 9 uur rijden vanaf Nederland en is ook goed bereikbaar vanaf Kopenhagen (je hoeft slechts de Öresundbrug over te steken of een veerboot te nemen). Je vliegt al naar Kopenhagen vanaf €80 vanaf Schiphol (met o.a. Norwegian Air, Scandinavian Airlines of KLM) en €20 vanaf Brussel (met o.a. Ryanair, Brussels Airlines of Scandinavian Airlines).

Lees ook: 7 redenen om Skåne te bezoeken

Openingsbeeld: de kleurige huisjes van Skanör door Birger Lallo