De Kroatische kust: 6000 km aan plezier

Anne von Gleich
De Kroatische kust: 6000 km aan plezier

Kroatië bestaat uit 1200 eilanden en heeft dan ook ontzettend veel kustlijnen. Het grillige landschap met kalksteenformaties wordt afgewisseld met vredige, witte kalksteenstranden, beschermd door steile rotsen. Je kunt er zeilen, wandelen, tussen de oude Romeinse ruïnes rondstruinen of genieten van het heerlijke eten en een goed glas wijn. Wij zetten een aantal hoogtepunten voor je op een rijtje. 

Romeinse ruïnes in Pula | Foto: mlenny / iStock

Istrië

Het Noordelijke schiereiland Istrië is bezaaid met wijngaarden, authentieke dorpjes en Romeinse ruïnes, afgewisseld met mooie baaien en stranden. De mooiste kustplaatsen zijn Poreč, Pula en Rovini. Je haalt het beste uit het gebied door het per auto of fiets te ontdekken. Een ander fascinerend stadje is Vodnjan, een klein plaatsje net buiten Pula, dat gekenmerkt wordt door middeleeuwse straatjes, prachtige kerken en indrukwekkende architectuur. De St.Blaise Kerk is fascinerend, omdat hier zes gemummificeerde heiligen liggen.

Kust van Split | Foto: xbrchx  / iStock

Split

Je bent in no-time verliefd op deze mooie stad met haar bergachtige omgeving. Het centrum is een wirwar aan gezellige straatjes en winkeltjes. Zowel rondom de kathedraal van Sint-Domnius als in de ondergrondse shopping mall, zie je de herkenbare Korintische zuilen. Split is met z’n Bosnische culinaire invloeden een stad om te smullen. Probeer bijvoorbeeld Pašticada, gestoofd naar geheim recept, geserveerd met pasta of gnocchi. ’s Avonds slenter je over de lange boulevard Riva: een eindeloze reeks met leuke restaurants en bars. 

Uitzicht op de baai van Dubrovnik | Foto: phant / iStock 

Dubrovnik

Dit gebied is een must-see area: een mooi startpunt voor je tour langs de kust. De massieve, typisch Middeleeuwse stadsmuren zijn nog niet dik genoeg om de nieuwsgierige toeristen buiten te houden. Dit geeft ook veel voordelen, in de vorm van goede deals en Engels als voertaal. Dubrovnik is sinds de 16de eeuw nauwelijks aangetast: in tegenstelling tot andere plekken in Europa, zijn hier de stadsmuren nog niet afgebroken. Je kunt er zelfs overheen lopen voor een mooi overzicht over de stad en haar prachtige baai met stranden! Voor wat meer rust, ga je net buiten het stadje naar de eilanden Lokrum en Lopud: de veerpont brengt je naar serene, witte kiezelstranden.

Nog geen genoeg van Kroatië? Sla dan ook zeker de Kroatische hoofdstad Zagreb niet over!

Openingsbeeld: anshar73 / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram