De geheime eilanden van Noord-Duitsland

Redactie Lonely Planet

Eilanden hebben altijd een speciaal plekje in de verbeelding van reizigers. Met hun eindige geografie zijn ze een inspiratie voor het romantische gevoel van “even lekker weg zijn van alles”, zelfs als ze gewoon vlak voor de kust liggen. Toch is Duitsland niet het eerste land dat bij je opkomt als je aan stranden denkt, behalve dan bij de Duitsers zelf.  Zij weten dat ze niet naar de Middellandse Zee of de Caraïben hoeven te gaan voor azuurblauwe zeeën, witte stranden en een eindeloze horizon.

Ongeveer 50 eilanden in de Noordzee en Oostzee behoren tot Duitsland, bijna allemaal met rustige en ongerepte natuurreservaten. De verschillende wateren hebben wel een ander karakter. Waar de Noordzee blootgesteld wordt aan sterke wind en golven, is de Oostzee gezegend met kalmer water en een rustigere atmosfeer. Wij laten je kennis maken met vier van onze favoriete pareltjes aan de kust.

Strandstoelen op het witte zand van Sylt | Foto: pkazmierczak / iStock

Sylt – de opschepperige parel

Vanwege zijn reputatie als extatisch vakantieoord voor beroemdheden en rijkelui wordt Sylt vaak vergeleken met Martha’s Vineyard en Saint Tropez. Er zijn inderdaad hippe bars zoals het opgehemelde strandtentje Sansibar, fancy restaurants met Michelin sterren zoals Söl’ring Hof en heel veel rondrijdende BMW’s en Ferrari’s, maar Sylt is zoveel meer. Lang, smal en verbonden met het vasteland door een weg waar alleen een trein overheen kan, heeft het alle voorwaarden voor een perfecte zomervakantie.

Meer dan 40 kilometer aan suikerachtige duinstranden zorgt ervoor dat er genoeg plekjes te vinden zijn waar je je handdoek in alle rust kunt neerleggen. De brede westkust trekt windsurfers van het hoogste niveau naar de jaarlijkse wereldkampioenschappen, terwijl aan de beschutte oostelijke kant het ritme van de zee een modderige zeebodem tentoonstelt tijdens laagtij. Een wandeling over het water op blote voeten is een hoogtepunt tijdens een verblijf op Sylt.

Andere typische bestemmingen om naar toe te gaan zijn onder meer de gestreepte vuurtorens, eeuwenoude Friese huizen met dikke rieten daken en een mysterieuze 5.000 jaar oude grafsteen uit de Steentijd. Terwijl je hier rondwandelt is het niet moeilijk je voor te stellen waarom het meest noordelijke eiland van Duitsland de bijnaam “Koningin van de Noordzee” draagt. Het is makkelijk om betoverd te raken door deze magische omgeving.

Gekleurde huisjes aan het water in Helgoland | Foto: waeske / iStock

Helgoland – het rotsachtige eiland

San Francisco mag dan wel Alcatraz hebben, maar Duitsland heeft zijn eigen “rots”, ondanks dat het nooit een zwaarbeveiligde gevangenis is geweest. Zo’n 70 kilometer van het vasteland vandaan ligt Helgoland, een kleine, winderige vlek van rood zandsteen dat boven de Noordzee uitsteekt als een overstroomde Uluru. De boottocht is niet echt geschikt voor mensen met een zwakke maag, maar dat is allemaal vergeten wanneer je op dit bijna mystieke eiland aankomt – twee eilanden eigenlijk, die uit elkaar zijn gescheurd tijdens een zware storm in 1720.

De geschiedenis van Helgoland is net zo kleurrijk als de voorgevels van de traditionele vissershuizen aan de kleine haven. Het eiland behoorde tot 1807 aan Denemarken toe waarna het na de Napoleontische Oorlogen bij Groot-Brittannië hoorde om vervolgens in een ruilhandel met Duitsland ingewisseld te worden voor het Afrikaanse eiland Zanzibar. Achteraf gezien was het een slechte ruil, omdat de Duitsers tijdens de beide wereldoorlogen goed gebruikt maakten van de strategische locatie van Helgoland.

Vandaag de dag trekt Helgoland vooral dagjesmensen uit Hamburg, Bremerhaven en Cuxhaven aan, die uitkijken naar de belastingvrije deals en de beroemde lokale kreeft van het eiland. Maar alleen zij die wat meer tijd op het eiland doorbrengen zullen pas echt goed de zuivere lucht op kunnen snuiven (auto’s zijn verbannen) en van het milde maritieme klimaat van de golfstroom kunnen genieten. Een vaak gefotografeerd punt is de Lange Anna, een 47 meter hoge top die oprijst uit de zee. Je kunt er ook bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en ruïnes verkennen en Atlantische grijze zeehonden spotten.

De dramatische witte, kalkstenen rotsen van Rügen | Foto: MBPROJEKT_Maciej_Bledowski / iStock

Rügen – de bescheiden allrounder

Het grootste eiland van Duitsland, Rügen, heeft net zoveel natuur, geschiedenis en architectuur als veel kleine landen. Omringd door 60 kilometer aan zandstranden is dit Baltische eiland steeds meer een hippe vakantie voor natuurhongerige Berlijners geworden (de hoofdstad ligt op slechts 300 kilometer afstand). Maar eigenlijk kijkt Rügen terug op een lange traditie als vakantiebestemming. Bismarck, Albert Einstein en Christopher Isherwood behoren tot de rich, smart & famous die hier op vakantie gingen voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

Een nog vroegere bezoeker was de romantische schilder Caspar David Friedrich die de raadselachtige schoonheid van het zwaarmoedige landschap van Rügen zo gevoelig vastlegde. Tot zijn favoriete onderwerpen hoorden de beroemde witte kalkkliffen die in de jadekleurige zee in het noorden duiken. Net zo sprankelend wit is de peperkoekachtige afwerking van de kustvilla’s die sinds de late bloeitijd van de 19de eeuw de strandpromenade in Binz, het hoofdoord van Rügen, versieren.

Spoel door naar de jaren 30 toen de nazi’s Prora bouwden – een pijnlijk lelijk, maar fascinerend toeristencomplex dat bedoeld was als speelplaats voor 20.000 partijaanhangers – maar dat nooit voltooid is. Nadat het decennia heeft staan wegkwijnen wordt het nu tot een luxe onderkomen omgetoverd; een verandering die sommigen kritisch aanschouwen en voor anderen een teken is dat Duitsland loskomt van zijn donkerste hoofdstuk.

Fehmarn is verbonden met het vasteland door een 963 meter lange brug | Foto: ThomasFluegge / iStock

Fehmarn – het zonnige familie-eiland

Hier is een triviavraag: Waar speelde Jimi Hendrix zijn allerlaatste concert? Antwoord: op het Love & Peace Festival, dat wordt gehouden op het Duitse eiland Fehmarn in september 1970. Het eiland staat nauwelijks op de radar van niet-Duitsers, terwijl deze Baltische schoonheid lang hoog heeft gescoord bij Duitse vakantiegangers die wilden genieten van een ongerepte natuur en een ongedwongen sfeer.

Fehmarn is verbonden met het vasteland door een 963 meter lange brug en is één van de zonnigste plekken in het land. Zijn 78 kilometer aan brede stranden die rustig de zee in verdwijnen zijn erg populair bij families, terwijl fotografen in het voorjaar hun hart kunnen ophalen wanneer de kanariegele koolzaadbloemen de heuvels bedekken.

Vogelspotters komen het hele jaar door om met hun verrekijkers op zoek te gaan naar gevederde forenzen zoals grote reigers, kuifeenden en futen met een rode nek. Perfecte wind- en watercondities hebben Fehmarn ook tot een mekka gemaakt voor kitesurfers en het eiland is gastheer van verschillende wedstrijden, waaronder de prestigieuze Kite Surf World Cup.

Noord-Duitsland is de nummer 7 van de niet-te-missen bestemmingen van Europa dit jaar. Benieuwd naar de andere bestemmingen?

Openingsbeeld: Leonsbox / iStock