De beste stranden van Nice

Redactie Lonely Planet

Het glamoureuze Nice is een stad die synoniem staat aan het strand. Het glinsterende water van de Middellandse Zee en de met kiezelstenen bezaaide kusten zijn beeldbepalend bij aankomst in deze stad aan de Rivièra, of je nu met het vliegtuig aankomt op de luchthaven van Côte d'Azur of met je auto de met palmbomen omzoomde Promenade des Anglais oprijdt.

Voor glamour: Opéra Plage

Als je van plan bent om alle pracht en praal die Nice te bieden heeft in je op te nemen, dan is het weelderige Opéra Plage misschien wel de beste plek om te beginnen. Al sinds 1889 betovert het oudste privéstrand van Nice de lokale bevolking en vakantiegangers die hun ogen uitkijken, en het ligt op slechts steenworp afstand van de kronkelende straatjes en steegjes van de oude binnenstad.
De Opéra, generaties lang gerund door de familie Maiffret, staat vol met wit-en-kobaltblauwe parasols die een Jazz Age-stijl over zich hebben; als je nog meer tot rust wilt komen, kan er zelfs rechtstreeks een masseur naar je strandbedje worden gestuurd. Het strandrestaurant is de hele middag open, dus bestel een decadente Mojito Royal – en maak je verder nergens zorgen over.

Voor gezinnen: Ruhl Plage

Als je het glanzende houten platform van Ruhl opstapt, verheven boven de kiezelstenen van Nice, zie je meteen zien dat dit een van de mooiere stranden van de stad is. Het strand, gunstig gelegen achter het populaire Méridien Hotel, dateert uit de twintiger jaren en is een ideaal strand voor gezinnen.
Ja, het is besloten – maar Ruhl beschikt over een eigen kindvriendelijk zwembad en bij de lounge en het restaurant van Le Coin worden klassieke Provençaalse en visspecialiteiten geserveerd. Dus neem plaats op een van de ouderwetse blauw-met-wit gestreepte ligstoelen en geniet van de heerlijke zonnestralen van Nice.

Voor rust: La Réserve

La Réserve beslaat slechts een klein stukje van de strandruimte van Nice – wat het alleen maar verleidelijker maakt. Dit kleine kiezelstrand ligt net ten oosten van de haven, en hoewel de beperkte ruimte ervoor zorgt dat het vrij snel druk kan worden, voelt La Réserve toch enigszins verwijderd van de voor de hand liggende toeristenvallen langs de drukke Promenade des Anglais.
De art-deco golven van de ‘duikplank’ van het strand zouden zo uit een sepiakleurige foto kunnen komen; deze voormalige voorziening maakt nu deel uit van Le Plongeoir, een stijlvol restaurant dat boven de steile kust hangt. Boek 's avonds een zitplaats op het terras en kijk toe hoe de vuurrode zon onder het dramatische silhouet van de vuurtoren van Nice en de verre heuvels daarachter ondergaat.

Voor watersport: Blue Beach

Weelderige palm- en yuccaplanten prijken tussen de glanzend witte tafels in het uitstekende restaurant van Blue Beach terwijl parasailers en waterskiërs de brekende golven van de glinsterende Middellandse Zee doorboren. Dit centraal gelegen privéstrand biedt niet alleen eigen activiteiten maar ligt ook naast La Base watersporten, voor als je in de stemming bent om de glamour van je af te schudden en er even tussenuit te duiken.
Het wordt ook overzien door de beroemde met perzikkleur betegelde koepel van Hôtel Negresco – hoewel we het nabijgelegen Hôtel Windsor met kunstthema een betaalbaarder en eigenzinniger alternatief vinden (en ook met een fantastische afgelegen tuin).

Openingsbeeld: Alxpin / iStock