De beste stranden van de Albanese Riviera

Redactie Lonely Planet

De ruige kustlijn van Albanië, met traditionele dorpjes verscholen in afgelegen baaien en gouden stranden omgeven met azuurblauw water, was een ware openbaring toen reizigers het land ruim tien jaar geleden voor het eerst begonnen te ontdekken. Sinds dat moment zijn de laatste ongerepte stranden van Europa drastisch veranderd, je herkent ze bijna niet terug. Maar er zijn nog steeds genoeg redenen om de prachtige kustlijn te bezoeken, waar de Adriatische en Ionische Zee elkaar ontmoeten.

Misschien heb je wel eens gehoord van de Albanese Riviera en haar stranden, die ooit geroemd werden onder de backpackers. De namen van deze stranden stonden gelijk aan ongerepte stroken strand, glooiende heuvels en olijfboomgaarden, authentieke accommodatie aan het water en gegrild vlees met koud bier. Helaas is die authenticiteit verdwenen: asfaltwegen verbinden zelfs de meest afgelegen dorpen in de Riviera aan hotels en restaurants, terwijl vakantiehuisjes aan de kustlijn als paddenstoelen uit de grond schieten. Tegenwoordig deel je eerder een plekje op het strand met een familie dagjesmensen uit Tirana dan met een groep internationale budgetreizigers. Gelukkig zijn er ondanks de veranderingen langs de kust nog genoeg idyllische en adembenemende plekken te zien. Dit is een aantal van de beste plekken.

Palasa

Dit is het eerste toegankelijke strand in de Riviera na de steile afdaling door de zigzaggende Llogaraja-pas. Een nieuwe autoweg leidt je van de hoofdweg regelrecht naar het strand, dat bestaat uit niets meer dan een een strook wit zand en rotsen, afgezien van een nachtclub die ’s zomers grote mensenmassa’s trekt. Naast de nachtclub is er nog een aantal cafés, een pizzeria en een handvol kampeerplaatsen. Perfect voor strandliefhebbers die de massa’s willen ontlopen, alleen willen kamperen en ongestoord willen zwemmen.

Dhërmi

Het strand van Dhërmi is een van de bekendste in Albanië. Het is een prachtig wit rotsstrand van een aantal kilometer lang, dat wordt omgeven door diepblauw water. Buiten het hoogseizoen is het er heel rustig en hoewel het in de zomermaanden vrij vol kan lopen is het strand lang genoeg om een rustig plekje te vinden, zelfs halverwege augustus. Voor avonturiers zijn de inhammen en kleinere baaien perfect voor een ontdekkingstocht, zoals bijvoorbeeld het bekende strand Drymades. Hier kan voor een klein bedrag worden overnacht bij een aantal hotels op het strand zelf.

Ksamil

Ten zuiden van Saranda, de onofficiële hoofdstad van de Albanese Riviera, ligt Ksamil: een perfecte locatie, op steenworp afstand van de Griekse grens. De drie kleine eilandjes, omgeven door een turquoise baai, zijn makkelijk te bereiken door te zwemmen of te varen en het is er altijd minder vol dan op het drukbezochte stadsstrand. Voor de lokale bewoners is Ksamil een belangrijke plek, vanwege de vele reizigers die hier in de zomer verblijven, maar zelfs in die periode bieden de eilanden enige vorm van rust. Corfu is vanaf een afstand al te zien (dit stukje Albanië ligt het dichtstbij het eiland) en de eeuwenoude stad Butrint, Unesco Werelderfgoed, ligt iets verder dan Saranda, wat een combinatie tussen strand en cultuur makkelijk mogelijk maakt.

Kiezelstrand in Albanië | Foto: Kandele / iStock

Bunec

Deze charmante inham wordt vaak over het hoofd gezien door reizigers die direct doorgaan naar Saranda, iets verderop. Bunec is rustig en enigszins onconventioneel, met een wit kiezelstrand dat is verdeeld door een rivier die vanuit de bergen stroomt. De zonsondergang is hier ronduit prachtig en het strand is een goed optie voor degenen die iets meer comfort zoeken, maar nog wel op een onbedorven plek willen verblijven. Het Bunec Beach Hotel heeft mooie tweepersoonskamers aan het water. Ook is er een aantal goedkope kampeerplekken en eenvoudige cafés. Afgezien daarvan vind je hier niets dan stilte en golven – en dat is precies waarom je hier naartoe moet.

Himara

Het slaperige dorpje Himara is een bekende stop op de toeristenroute. Ondanks zijn groei in de afgelopen tien jaar heeft het dorpje zijn charme niet verloren, hoewel het strand intussen veel mensen trekt in de zomer. Trek daarom drie kilometer naar het noorden, naar het strand Livadhia. Dat is een breed en lang, wit kiezelstrand, omgeven door glooiende heuvels en helder water om te zwemmen. In het dorpje zelf is het strand Potami een goed alternatief voor het hoofdstrand. Je vindt dit strand ten zuiden van het centrum, langs de grote rots die het dorp in tweeën verdeelt.

Borsh is het langste stuk strand van Albanië | Foto: RossHelen

Borsh

Borsh is het langste stuk strand van Albanië. Wel zeven kilometer aan adembenemende natuur, met een indrukkende weg die naar de open vlakte leidt waar het gelijknamige dorp opdoemt uit de verte. Borsh is vreemd genoeg weinig toeristisch, ondanks zijn gemeenschap en bedrijvige olijfolie-industrie. Aan het strand staat niets meer dan een aantal geïmproviseerde restaurants en bars. Het is onvermijdelijk dat dit snel gaat veranderen, wanneer projectontwikkelaars hun blikken richten op de lege percelen aan de rand van het strand. Kom daarom nu, om van deze magische plek te genieten.

Lees ook: 5x zomerse ervaringen in Italië. 

Openingsbeeld: jackmalipan / iStock