De 9 beste stranden van Australië

Redactie Lonely Planet

Met meer dan 10.000 stranden staat Australië met stip op nummer één als het gaat om zand en zee. Sommige stranden zijn oases voor vissen en andere dieren, en de mooiste stranden zijn zo uitgestrekt of afgelegen dat je er niet hoeft te vechten voor een plekje. Hier is een lijst van een aantal van de mooiste stranden van Australië, hoewel er nog zoveel meer is om te ontdekken!

Surfen en zwemmen

Bells Beach - Victoria

Bells Beach is het spirituele centrum van surfen en staat bekend om zijn geweldige golven. Bells is daarom een van de beste stranden voor gevorderde surfers, maar het is er gevaarlijk om te zwemmen; daarvoor ga je beter naar Torquay, de hoofdstad van Australië's surferscene. 

Byron Bay - New South Wales

Byron Bay stond vroeger bekend om zijn hippiecultuur, maar tegenwoordig vind je er meer het luxere segment. Toch zul je ook nog genoeg dreadlocks, drumcirkels en surfers tegenkomen. De stranden van Byron, zoals Tallow Beach, Watego's en Main Beach, zijn geschikt om te zwemmen, surfen en windsurfen

Noosa - Queensland

Noosa is een populaire hotspot. Surfers begeven zich naar The Point, waar vooral longboards erg populair zijn. Voor zwemmers is de Main Beach erg geschikt. Ben je uitgezwommen? Volg dan de glitterati naar de hippe cafés in de stad. (Tip: wil je geen afdruk van je bikini of zwembroek? Alexandria Bay in Noosa National Park is een naaktstrand en een geheim van de locals).

Wildlife

Rockingham Beach - Western Australia 

Een uur bij Perth vandaan vind je zo'n 150 tuimelaars in de heldere wateren van Rockingham Beach. Er worden zwemtochten georganiseerd om de dolfijnen te bekijken.

Bremer Bay

Bremer Bay ligt 180 kilometer ten oosten van Albany en is een favoriete plek van zuidkapers om te kalveren (van juli tot oktober). Je kunt hier moeders met baby's zien luieren in het kalme water langs de kust.

Clarkes Beach - Byron Bay, New South Wales

Het zonnige Clarkes is een goede surfbestemming, maar tijdens een kajaktocht kun je hier ook dolfijnen spotten. Ook laten walvissen zich hier af en toe zien. Haal een surferontbijt bij het beroemde Byron Beach Café.

Afgelegen en mooi

Whitehaven Beach - Queensland

Dit afgelegen maar toegankelijke pareltje omringt een van de Whitsundayeilanden. Whitehaven staat bekend om zijn maagdelijk witte zand. Boottochten vertrekken vanaf Airlie Beach op het vasteland.

Hyams Beach - New South Wales

Hyams Beach staat in het Guinness Book of Records voor het witste zand van de wereld. Het ligt ten zuiden van Sydney en is alles behalve afgelegen, maar een van de mooiste stranden die er zijn.

Squeaky Beach - Wilson's Promontory, Victoria

Squeaky Beach is vernoemd naar het geluid dat het zand maakt als je eroverheen loopt. Om hier te komen moet je door een prachtig stuk bushland reizen. Het strand wordt omringd door gigantische granieten rotsen.

Openingsfoto: lovleah / iStock