De 7 beste plekken om te snorkelen wereldwijd

Redactie Lonely Planet

Je hoeft geen duikbrevet te hebben om het prachtige zeeleven te ontdekken. Op zulke plekken kun je zelfs gemakkelijk vanaf het strand het water inlopen en de mooiste vissen en koraal zien. Dit zijn de beste plekken om te snorkelen!

1. Fernando de Noronha, Brazilië

Fernando de Noronha is een vulkanische archipel uit de noordoostkust van Brazilië. Het is een beschermd eco-wonderland met een ruige kustlijn dat vele natuurliefhebbers en marinebiologen fascineert. Het staat bekend om zijn onaangetaste stranden waar je fantastisch kunt snorkelen. Met goed weer heb je maar liefst 40 meter zicht in het het smaragdgroene water, zodat je optimaal zeeschildpadden, roggen en zelfs citroen- en rifhaaien kunt spotten. Ook vind je hier de hoogste concentratie langsnuitdolfijnen ter wereld. Een goede plek om te beginnen is Baía do Sancho, vaak het mooiste strand van Brazilië genoemd. Dankzij het zandstrand kunnen boten hier aanmeren zonder het koraal te beschadigen. Andere goede snorkelplekken zijn Baía dos Porcos, Sueste, Morro de Fora en Porto, waar je zelfs scheepswrakken kunt zien tijdens het snorkelen. 

Een zeeschildpad bij Elliot Island. Foto: Michael Smith ITWP / Shutterstock

2. Lady Elliot Island, Australië

In het zuidelijkste stuk van de Great Barrier Reef vind je Lady Elliot Island, een van de beste plekken om te snorkelen in Australië. Het gebied staat bekend om de mantaroggen en nestelende zeeschildpadden. Verken de uitgestrekte koraalriffen en het marineleven, maar pas op voor de barracuda's en luipaardhaaien! De ondiepe lagune aan de oostkant van het eiland is vooral geschikt voor families en beginners. De koraalriffen aan de westkant zijn beter voor wat meer ervaren snorkelaars. 

Lees ook: Snorkelen met kinderen op het Great Barrier Reef

3. Hanauma Bay, Hawaii

Genesteld in een eeuwenoude vulkaankrater, omzoomd met palmbomen en een 7.000 jaar oud koraalrif: Hanauma Bay is een van de beste plekken om te snorkelen in Hawaii. Kom vroeg om de massa voor te zijn en wandel zo het ondiepe water in. Je ziet hier honderden soorten felgekleurde vissen, koraal, paling en zeeschildpadden vlak bij het witte zandstrand. Achter het rif liggen allerlei grotten en inhammen waar je nog veel meer zeeleven kunt ontdekken. De baai is onderdeel van een natuurreservaat en is op maandag en dinsdag gesloten om de impact op het ecosysteem zo klein mogelijk te houden. Op de andere dagen mogen slechts 3.000 mensen per dag komen, dus je moet reserveren en entree betalen.

4. Raja Ampat, Indonesië

Het is bijna overal in Zuidoost-Azië mooi snorkelen, maar de Indonesische eilanden Raja Ampat spannen de kroon met hun witte zandstranden, verstopte lagunes en diverse zeeleven. Wetenschappers noemen Raja Ampat zelfs een biologische hotspot, omdat hier zoveel diverse vissen en andere zeedieren rondzwemmen. De riffen hier zijn helpen de riffen in de hele Zuid-Pacific en Indische Oceaan opnieuw op te bouwen. 

Lees ook: Ter land en ter zee: avonturen in Indonesië

5. Tofo Beach, Mozambique

Het zuidoostelijke Afrikaanse land Mozambique heeft een paar fantastische plekken om te snorkelen in de Indische Oceaan. Vanaf de duinen loop je hier zo het turquoise water in om hele scholen vis voorbij te zien zwemmen. Vooral het water bij Tofo Beach in de zuidelijke provincie Inhambane heeft een divers zeeleven met een grote populatie walvishaaien, die je het hele jaar hier kunt zien. Ook zwemmen hier roggen, zeeschildpadden en dolfijnen. Voeg daar nog walvissen aan toe die hier tussen juni en oktober langszwemmen, en het feest is compleet.

Koraalduivel bij Roatán Island. Foto: John A. Anderson / Getty Images

6. West Bay en Mary's Place, Honduras

Roatán is het grootste en meest ontwikkelde eiland van de Hondurese Bay Islands en een van de beste plekken om te snorkelen in het Caribisch gebied. Je vindt hier ongelooflijk diverse koraalriffen met tropische vissen die je makkelijk kunt zien tijdens het snorkelen. Ga naar het hagelwitte zandstrand West Bay om papegaaivissen, vlindervissen en maanvissen te spotten. Iets ten zuiden van Mary's Place is een duikplek waar je zeeschildpadden, adelaarsroggen en tandbaarzen kunt spotten.

7. Abu Dabbab Bay, Egypte

Bij de Abu Dabbab Bay bij Marsa Alam vind je de zeldzame doejong, een onbekendere neef van de zeekoe. Het ondiepe water, beschermende riffen en een overvloed aan zeegras zijn erg aantrekkelijk voor de doejongs. Wij noemen ze graag zeekoe omdat ze "grazen" van het zeegras. Ander leven dat je hier kunt zien zijn gigantische zeeschildpassen, papegaaivissen, maanvissen, barracuda's en zeepaardjes. 

Openingsbeeld: Global_Pics/iStock