Costa Rica’s Playa Hermosa is benoemd tot World Surfing Reserve

Redactie Lonely Planet

Ben je een surfer? Zet dan Playa Hermosa in Costa Rica op je bucketlist. Dit is het eerste strand in Midden-Amerika dat de titel "World Surfing Reserve" heeft gekregen. Hier vind geweldige golven, een rijke biodiversiteit en een gemeenschap met een duidelijke visie op natuurbehoud.

World Surfing Reserves (WSR) is een programma gemaakt door Save The Waves, een internationale non-profitorganisatie die zich inzet voor de bescherming van surf-ecosystemen over de hele wereld. Het dient als een model voor het behoud van wave breaks en de omliggende gebieden, door de belangrijkste ecologische, culturele en economische kenmerken van plekken te herkennen en te beschermen. Surfgemeenschappen over de hele wereld dienen aanvragen in om de WSR-titel te ontvangen, maar deze wordt jaarlijks aan slechts één bestemming toegekend.

Gelegen aan de centrale Pacifische kust van Costa Rica, heeft de gekozen bestemming van dit jaar, Playa Hermosa, enkele van de meest consistente golven ter wereld. Met een lengte van 8 km is het een van de populairste surfstranden van het land, waar enthousiastelingen van over de hele wereld welkom zijn. Het ISA World Surf Championship werd hier gehouden in 2009, en het is nu de 13e bestemming ter wereld die wordt aangewezen als WSR, samen met onder andere de Gold Coast in Australië en Malibu in Californië.

In het oktobernummer van Lonely Planet magazine lees je meer over deze prachtige omgeving van Costa Rica; bestel ‘m hier. 

Openingsbeeld: Gersh Daniel Gerstenhaber / iStock