Binnenkort shark-proof zwemmen in Adelaide?

Redactie Lonely Planet

‘Wacht…was dat een haai?!’ Geen ongebruikelijke gedachte op de stranden van Adelaide in Australië. En inderdaad, de stad heeft een slechte reputatie voor aanvallen van haaien op mensen. Er zijn daarom plannen om een shark-proof oceaanzwembad te bouwen bij Hallet Cove, 25 kilometer ten zuiden van het stadscentrum. 

Oceaanzwembaden zijn geen nieuw begrip in Australië; Sydney heeft er tientallen, waaronder het idyllische Bondi Icebergs Pool. Ze zijn meestal gebouwd aan de voet van een klif bij de oceaan en bieden een veilig zwemalternatief voor zwemmen in de branding. 

Zwemmen boven de oceaan | Foto: JulieanneBirch / iStock 

Maar is de dreiging van een haaienaanval reëel? Sinds Zuid-Australië in 1836 werd gekoloniseerd, met Adelaide als hoofdstad, zijn hier 82 geregistreerde aanvallen van haaien geweest, waarvan 20 met dodelijke afloop. Lokale bewoner Joshua Harkness heeft een verzoekschrift ingediend voor de bouw van een oceaanzwembad, maar er zijn nog enkele obstakels die moeten worden weggenomen. Hallett Cove is bijvoorbeeld een belangrijke geologische en archeologische bestemming, beschermd door het Hallett Cove Conversation Park. Er speelt ook een kleine kwestie van geld. Er zijn momenteel nog geen financieringsmodellen die van toepassing kunnen zijn, maar daar moet de petitie van Joshua Harkness verandering in brengen. 

Lees ook: De wereld vanaf de rug van een dwergvinvis.

Openingsbeeld: steve-oimagery / iStock