Alternatieve Middellandse zee: het strand van Dhërmi

Redactie Lonely Planet

Beleef originele reiservaringen aan de vele kusten van de Middellandse Zee en in de zonovergoten landschappen erachter. Deze keer: het strand van Dhërmi in Albanië.

Waarom is het bijzonder?

Het strand van Dhërmi, een aantrekkelijk wit kiezelstrand met diepblauw water, heeft de reputatie het mooiste strand van Albanië te zijn. Desondanks is het hier buiten het hoogseizoen uitgestorven – en zelfs in de zomermaanden ben je hier nagenoeg alleen. Het midden van het brede strand, met allerlei bars en restaurants, is wel altijd druk, maar aan de randen heb je het een stuk rustiger. Om een van de laatste stukjes ongerepte natuur te ontdekken van de Albanese Rivièra, kun je het nabije, maar moeilijk bereikbare Gjipe bezoeken. Je moet er een half uur naartoe lopen vanaf de parkeerplaats, maar het is het waard: het strand ligt tegen hoge kliffen en het water is uitzonderlijk helder op zonnige dagen (lonelyplanet.nl/europa/albanie).

Waar moet ik slapen?

Op 10 minuten rijden van Dhërmi ligt Drymades Inn, een complex van gezellige huisjes op een bijna even mooi strand. Het personeel is behulpzaam en vriendelijk, plus er is een zwembad; ze maken de frisse kamers een erg goede deal (vanaf €40; drymadesinn.al).

Hoe kom ik er?

Met Transavia vlieg je vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Tirana (vanaf €60; transavia.com. Vanaf Brussel vlieg je er via Belgrado naartoe met Air Serbia (vanaf €145; airserbia.com). Vanaf Tirana is het 4 uur rijden naar Dhërmi.

Openingsbeeld: Tannjuska / iStock