Actief in Fiji

Redactie Lonely Planet

Fiji bestaat uit meer dan 300 eilanden, verspreid over de Grote Oceaan ten oosten van Australië. Door al dat water kun je hier uitstekend duiken, snorkelen en je overleveren aan de natuur.

Onder water

Duiken met haaien

De koraalriffen bij Coral Coast op Viti Levu zijn de hemel voor duikers. De lagune bij het nabije eiland Beqa ('Be-nga') is een van de weinige plekken ter wereld waar je met vrij zwemmende stier- en tijgerhaaien kunt duiken. Beqa Adventure Divers is een milieubewuste organisatie die haar CO2-voetafdruk compenseert; een duik met twee tanks om haaien te voeren kost €56. fijisharkdrive; Lagoon Resort, Pacific Harbour.

Duiken met haaien is een van de activiteiten | Foto: qldian / iStock

Grotten van Sawa-i-Lau

Het eiland Sawa-i-Lau in het noorden van de Yasawa's heeft twee prachtige grotten. Stralen zonlicht stromen een groot grotgewelf binnen waar je in een natuurlijk zwembad kunt ontspannen. Met een gids, een zaklamp en wat moed kun je ook door een onderwatertunnel naar een aangrenzende kamer zwemmen, die versierd is met onbekende rotstekens. De meeste resorts op de Yasawa's kunnen deze trip regelen (rond €48 pp).

Kadavu

Het Great Astrolabe Reef ligt aan zo'n 100 kilometer van de kust van het eiland Kadavu; je vindt er een kleurrijke combinatie van hard en zacht koraal. Split Rock, aan de westkant van het rif, is de populairste duikplek, maar ook Broken Stone en Vouwa zijn de moeite waard. Ze bieden allemaal hetzelfde: kronkelende ravijenen, tunnels, grotten en bogen. De meeste resorts op Kadavu kunnen deze duik voor je regelen voor ongeveer €190 voor twee tanks.

Op het water

 Namosi-hooglanden

Deze vochtige hooglanden ten noorden van Pacific Harbour op Viti Levu vormen een prachtig berglandschap: dicht regenwoud, diepe rivierkloven en hoge watervallen. Rivers Fiji organiseert uitstekende raft- en kajaktrips in deze wildernis. Met de vijf-uurse reis langs de Upper Navua River kom je langs kloven en stroomversnellingen van categorie twee/drie, met vermakelijke gidsen riversfiji.com; €230 per persoon.

Kajakken in de Yasawa's

De vulkanische eilanden Kuata en Wayasewa zijn gescheiden door een diep, nauw kanaal en zijn de eerste stop in de Yasawa-archipel vanaf Nadi. Kajakken tussen deze twee eilanden is een prima tijdsbesteding voor een rustig middagje; veel lokale resorts hebben gratis kajaks. Southern Sea Ventures biedt meerdaagse safaritrips op de Yasawa's. Op maat gemaakte reizen zijn er vanaf vier dagen, inclusief snorkelen en dorpsbezoeken (southernseaventures.com).

Surfen in de Mamanuca's

In deze gigantische zeebranding in de Mamanuca's, aan de westkant van Fiji, komen wel eens golftunnels van 250 meter voor. Elke dag proberen ervaren surfers de perfecte golf te pakken en het felblauwe water trekt ook regelmatig professionele surfers. Op het strand kun je niet gezellig een hapje eten terwijl je toekijkt, maar niet-surfende stervelingen die het spektakel van dichterbij willen zien, kunnen zich bij de vloot van bootjes voegen die er elke dag ligt.

Op het land

Zandduinen van de Sigatoka

Deze indrukwekkende zandduinen liggen aan de kust van Viti Levu, bij de monding van de rivier de Sigatoka. Ze zijn ongeveer vijf kilometer lang, soms bijna een kilometer breed en gemiddeld 20 meter hoog, tot wel 60 meter aan de westkant. Wandelpaden leiden naar de kust over heuvelachtig grasland; trek een of twee uur uit voor deze wandelingen.

Wandeling langs de bosrand | Foto: KieselUndStein / iStock

Kustwandeling

De vijf kilometer lange Lavena Coastal Walk op Taveuni volgt de bosrand langs witte en zwarte stranden. Je komt langs vredige dorpjes en klimt dan omhoog door een landschap dat zo uit Jurassic Park lijkt te komen naar een waterval; daar kom je door wat rotsen te beklimmen en door twee diepe poelen te zwemmen. De wandeling wordt beheerd door Lavena Lodge en kost €12; je kunt ook met de boot heen en dan teruglopen.

Koroyanitu

Het is maar een halfuur rijden vanaf vliegveld Nadi, maar Koroyanitu National Heritage Park doet aan alsof het diep in het binnenland van Viti Levu ligt. Het is er prachtig, met wandelpaden door bossen van dakuabomen, vogelspotplekken, en watervallen. In het park bevinden zich zes kleine en grotendeels zelfvoorzienende dorpen. De meeste bezoekers komen hier door het dorp Abaca ('Am-ba-tha'), maar je hebt een gids nodig. Kijk op touristtransportfiji.com.

Reistips

Vervoer

Vanaf de vliegvelden Nadi en Suva op Viti Levu vliegt Fiji Airways naar afgelegen eilanden als Taveuni en Kadavu (fijiairways.com; reserveren). Er varen vaak veerboten naar de Yasawa's en de Mamanuca's, waaronder die van Awesome Adventures (awesomefiji.com; enkele reis vanaf €46).

Verblijf

Het uitzicht vanaf het balkon en de hangende kano van 7 meter in de lobby maken een goede eerste indruk bij het gezinsvriendelijke Outrigger Fiji Beach Resort in Coral Coast. De bures (bungalows met rieten dak) hebben handgeschilderde plafonds van schorsdoek (outrigger.com; vanaf €174).

 Coconut Grove Beachfront Cottages op Taveuni heeft drie huisjes en een goed restaurant, een goudgeel strand en een hele lading rust. Je kunt er ook allerlei tripjes regelen, waaronder duiken (coconutgrovefiji.com; vanaf €240).

Stijlvolle bungalows staan aan het strand bij het Mai Dive Astrolabe Reef Resort op het kleine eiland Ono, op een paar minuten varen van het Great Astrolabe Reef. Het wordt gerund door een Australisch-Fijiaanse familie; het eten is uitstekend (maidive.com; vanaf €276 incl maaltijden).

Know-how

Het Fijiaanse strandsprookje

De hoofdeilanden van Fiji hebben weinig stranden van wereldklasse, maar veel kleinere eilanden wel. Dit is een selectie.

Monuriki Sinds Cast Away met Tom Hanks hier is gefilmd, is het kleine Minuriki in de Mamanuca's de grootste ster van Fiji. Door de brede lagune en het prachtige zand vragen velen zich af waarom Tom weg wilde.

Cawalai Dit kleine eiland in de weinig bezochte oostelijke Lomaiviti-groep heeft gouden stranden met wuivende palmen.

Long Beach Het mooiste strand van Nacula en een van de beste in de Yasawa's. Het is ook maar een klein stukje varen van de beroemde Blue Lagoon.

Zandbrug tussen Waya en Wayasewa Twee keer zoveel kustlijn als de andere stranden: deze zandstrook in de Yasawa's wordt aan twee kanten omringd door water.

Openingsbeeld: sorincolac / iStock