5x stadsstranden in Europa

Redactie Lonely Planet

Geniet met je tenen in het zand en een cocktail in de hand van de zomer op een van deze vijf Europese stadsstranden. 

Londen

Bij Neverland in Fulham, pal aan de Thames in Londen, komen zand en streetfood samen. Mixologen maken uitstekende cocktails van drank die je zelf meeneemt en je kunt er van alles eten, van taco’s tot bao. Of je nu wilt hangen op een bedbank of een zuurstokkleurige strandhut wilt bemannen: reserveer is slim. Open tot 26 augustus (vanaf €12; neverlandlondon.com).

Amsterdam

Een aangelegd zandstrand vol zitzakken en picknicktafels naast een verzameling herge-bruikte scheepscontainers: dat is Pllek, een van de populairste zomerse hangplekken van Amsterdam-Noord. Met een gratis veerboot vanaf het Centraal Station ben je er zo en kun je genieten van silent disco, dj’s, openluchtyoga en films, of een biertje en biologisch eten met uitzicht op het IJ (pllek.nl).

Praag

Stranden van 700 ton geïmporteerd zand trekken de stedelingen in Praag naar Žluté lázně. Dit lommerrijke complex aan de rivier de Vltava ten zuiden van het centrum is ook een buitensport-centrum, waar je kunt fietsen, skaten, paddleboarden en beachvolleyballen. ‘s Avonds zijn er andere activiteiten op het strand, met live-optredens en dansavonden. Het strand is open tot eind september (€2; zlutelazne.cz).

Florence

Ruil de renaissancistische meesterwerken van Florence in voor een paddleboardcursus, livemuziek, vlooien-markten, biologisch eten en gratis yoga bij zonsondergang op het Spiaggia sull’Arno. Deze strook aan de zuidoever van de rivier de Arno is het hele jaar open, maar van mei tot september is het een strandachtige activiteitenplek met loungers, terrassen, parasols en een bar (easylivingfirenze.it).

Wenen

Wenen is misschien niet de meest voor de hand liggende locatie voor een caipirinha op het strand, maar dat is precies wat je krijgt aan het Donaukanaal. Op de stranden aan deze riviertak is tot september van alles te doen, zoals volleyballen en uitgaan, maar er zijn ook buitenzwembaden, brunchrestaurants en wijnbars (wien.info).

Meer lezen? Ontdek hier nog twee Nederlandse stadsstranden!

Openingsbeeld: oneinchpunch / iStock