4 redenen voor een bezoek aan veelzijdig Aruba

Redactie Lonely Planet

Ervaar het warme onthaal en de Caribische sfeer in de verste uithoek van Nederland. Ontdek op Aruba een stukje thuis aan de andere kant van de wereld – met aanzienlijk meer zonuren. 

Bekend van…

De fotogenieke stranden. Het hagelwitte zand en de azuurblauwe wateren die het eiland omgeven zijn legendarisch. Je vindt er gezellige strandtentjes voor een gezonde smoothie of fruitige cocktail en hebt een keur aan wateractiviteiten om uit te kiezen, van kajakken tot yoga op een supboard. En het mooiste van al: je vindt er nergens een afgebakend stukje privéstrand, want alle stranden zijn openbaar. Het kroonjuweel van de Arubaanse kust is Eagle Beach, te herkennen aan de opvallende, kronkelende Fofoti-bomen die er rechtstreeks uit het zand groeien. Het populaire strand prijkt regelmatig bovenaan lijstjes met de mooiste stranden van het Caribisch gebied, maar is slechts een van de vele plekken om je handdoek uit te spreiden.

Dit vind je er ook…

Een artistieke gemeenschap. Helemaal in het oostelijke puntje van Aruba ligt San Nicolas, een kleurrijk plaatsje (letterlijk) op enige afstand van de bedrijvigheid van Oranjestad en het toeristische gebied verder westwaarts. In het kleine centrum is bijna geen muur onbeschilderd gelaten – het resultaat van de jaarlijks in september terugkerende Aruba Art Fair, waarbij artiesten van over de hele wereld naar het Caribische eiland komen om samen met Arubaanse kunstenaars de mooiste straatkunst te creëren. Het voormalige industriestadje is een voedingsbodem voor lokaal talent, wiens werk te zien en te koop is bij de kunstwinkel Cosecha in Oranjestad.

Proef er…

Gebakken funchi. Funchi is een Antilliaanse versie van polenta, gekookt maisgriesmeel, die vaak als een bol wordt geserveerd in de plaats van rijst of aardappelen. In gebakken vorm is het uitstekende vervanger van friet. Het wordt op alle drie de eilanden gegeten, maar een goeie plek om ze op Aruba te proeven is bij Local Store in Palm Beach, een gezellig, ontspannen restaurant zonder al te veel poespas, maar met een uitgebreid menu van heerlijk bereide burgers, wraps en kippenvleugels. De funchi fries worden geserveerd met een goede dosis kaas, en met de ruime keus aan speciaalbier smaakt alles nog beter (funchi €5; localstorearuba.com).

Je komt terug voor…

De sfeer. Aruba wordt veel gezien als het meest toeristische eiland van de drie en toerisme bepaalt ook voor een groot deel de economie. Maar juist daarom staat gastvrijheid staat er heel hoog in het vaandel. Je vindt hier een enorm en gevarieerd aanbod aan restaurants – sommige letterlijk op het strand – en gezellige bars en clubs voor elke smaak. Ook de vele activiteiten op het eiland kenmerken zich door de ontspannen, vrolijke sfeer; of het nou op een jeeptour door het ruige noorden is, of een kanotocht door de lagune in het zuiden, je voelt je overal gelijk thuis. 

Openingsbeeld: Flavio Vallenari / iStock