3x minder bekende Griekse eilanden

Redactie Lonely Planet

Met meer dan 6.000 eilanden voor de kust heeft Griekenland meer dan genoeg opties om er lekker tussenuit te gaan. Vind hier een aantal originele opties voor slow travel in de Egeïsche en Ionische Zee.

Geniet van een rustige zonsondergang op Folegandros

Santorini staat bekend om zijn epische zonsondergangen, die de gewitte huizen, vulkanische hellingen en schitterend blauwe zee verlichten, maar helaas ook om de grote drukte. Gelukkig vind je dezelfde ingrediënten (zonder de mensenmassa’s) ook op het nabije Folegandros, een klein flintertje land aan de zuidkant van de Cycladen en een verbanningsoord voor politiek andersdenkenden in Romeinse tijden. Je kunt het best riskeren om een tiran te beledigen om te kunnen genieten van de zonsondergang vanuit Hora, een van de mooiste dorpjes van de archipel. Vanuit het rommelige centrum kun je een voetpad volgen naar Panagia: een kerk die op de top van een heuvel de wacht houdt over het eiland en de laatste straaltjes zon van de dag opvangt.

  • Ampelos Hotel heeft simpele, comfortabele kamers die uitkijken op Panagaia (vanaf €116).
  • Op Santorini ligt het dichtstbijzijnde vliegveld. Transavia biedt directe vluchten tussen Amsterdam en Santorini aan (vanaf €153). Vanaf Brussel vlieg je rechtstreeks met Ryanair (vanaf €232). Het is ongeveer 40 minuten met een snelle boot naar Folegandros (€90 retour)
Kleurrijke huizen langs de kust van Simi | Foto: Franz Marc Frei / Getty Images

Ontdek de geheimen van Simi

Als je Gialos binnen zeilt, zou je misschien denken dat je de verkeerde kant op bent gevaren: aan de kade liggen villa’s in Italiaanse stijl die je doen denken aan de palazzi van Amalfi en Portofino. Simi viel tussen de jaren 20 en 40 onder Italiaanse heerschappij. Vakantiegangers komen vanaf Rhodos om la dolce vita te proeven in de Dodekanesos. Bijna niemand blijft een nacht, nog minder gaan verder het eiland op. Breng je middag door in Nimborios, met zijn steenstrand en levendige taverna, of zet je odyssee voort over een zigzaglaan naar Moni Taxiarhou Mihail Panormiti: een klooster dat stamt uit de vijfde eeuw en gewijd is aan Sint Michael, beschermheer van zeelui 

  • Old Markets is gevestigd in het oude marktgebouw van Gialos en heeft thematische kamers geïnspireerd op het Venetiaanse en Ottomaanse verleden van Simi (€198).
  • Het dichtstbijzijnde vliegveld ligt op Rhodos. Transavia en easyJet vliegen hier rechtstreeks naartoe vanaf Amsterdam (vanaf €102). Vanaf Brussel vlieg je rechtstreeks met Ryanair (vanaf €62). Vanaf hier vaart Dodekanisos in ongeveer 50 minuten naar Simi (vanaf €37 retour).

Bezoek de stranden op Paros en Antiparos

Paros heeft vele stranden met voor ieder wat wils. Snorkelaars kunnen krabben zien wegkruipen op het rotsachtige strand Kolymbithres in het noorden en windsurfers kunnen terecht bij het goudkleurige Hrysi Akti in het zuiden. Wat luier aangelegde mensen kiezen wellicht voor Santa Maria, vol met strandstoelen om eindelijk dat boek in uit te lezen. Paros heeft ook nog een klein broertje: het eiland Antiparos, met kusten die zeker het verkennen waard zijn. Blue Island Divers in het dorp Antiparos kan duiklessen en -expedities regelen. Je kunt er duiken tussen scholen zilveren barracuda’s of drijven boven een zeebodem vol met millennia-oude amforen (Open Watercursus vanaf €404).

  • Beach House Antiparos, aan de zuidkust van het eiland, heeft negen suites in groene tuinen (vanaf €81).
  • Van zowel Amsterdam als Brussel reis je via Athene. Meerdere maatschappijen bieden binnenlandse vluchten van Athene naar Paros.

Je ontdekt meer onbekende Griekse eilanden in het juninummer van Lonely Planet magazine. Bestel ‘m hier!

Openingsbeeld: milangonda / iStock