Een Weekend Weg in de Achterhoek

Redactie Lonely Planet

Uitgestrekte velden met statige bomenrijen, (letterlijk) spetterend veenlandschap, kastelen en vestingstadjes, bijzondere culinaire ervaringen en streekproducten, maar bovenal veel gezelligheid: de Achterhoek staat bol van verrassingen, waar elke inwoner vol trots over vertelt. Leer de vele  gezichten van de streek in een weekend kennen.

Vrijdagmiddag

Pak de auto of neem de trein naar Doetinchem en strijk neer in Villa Wanrooy, een nieuw boetiekhotel in het centrum van de stad. Samenzijn en lekker eten staan in dit monumentale pand centraal; de ontbijtzaal heeft meer weg van een gezellige woonkamer en de kamers zijn vernoemd naar smaken: bitter, pittig, zoet… De kamers zijn modern en kleurrijk ingericht, met de uiterst comfortabele en omvangrijke Aupingbedden als hoogtepunt. De ontvangst is hartelijk; drink je welkomstdrankje op het balkon van De Umami Kamer, met zicht op de opvallende kies-achtige D-Toren.

Kunstzinnige kleuren bij Villa Wanrooy in Doetinchem | Foto: Villa Wanrooy / Achterhoek Toerisme

Vrijdagavond

Begin je weekend in de Achterhoek in stijl met een diner bij Lokaal. Het uitstekende restaurant is gevestigd in het imposante hotel Villa Ruimzicht, dat zich op tien minuten lopen van Villa Wanrooy bevindt. Lokaal heeft een chic-knusse uitstraling, met hoge plafonds en leunstoelen en banken met groene bekleding. Zoals de naam al verklapt is ook de keuken groen: alles draait om duurzaamheid en veel ingrediënten worden in de omgeving verbouwd of verhandeld – zelfs de wijn komt uit de buurt. Je geniet er van een reeks heerlijke, creatieve en onverwachte gerechten. Na het nagerecht van karnemelkijs met abrikozenmousse, sap van gele paprika en een viooltje uit de tuin begrijp je waarom Michelin het restaurant bekroonde met een Groene Ster.

Zaterdagochtend

Vertrek na je ontbijt richting Winterswijk voor een wandeling over het Wenterslenterpad. De natuur bij Winterswijk (of Wenters, in de volksmond) is bijzonder gevarieerd; je wandelt langs uitgestrekte weides en dan weer door dichte bossen, maar het mooiste stukje van de route loopt door het Korenburgerveen. Elke stap spettert als je de bordjes met de blauwe pijl volgt door een moerassig landschap met bemoste boomstammen, gevolgd door een plankenpad langs spiegelende diepblauwe plassen omgeven door wuivend riet. Rust uit bij Berenschot’s Watermolen, gevestigd in een watermolen uit 1652, waar je langs de Slingebeek neerstrijkt voor een stevige lunch. Vergeet vooral geen ruimte over te laten voor het fantastische verse gebak.

Het café van Stadsbrouwerij De Borghman in Bredevoort | Foto: De Borghman / Achterhoek Toerisme

Zaterdagmiddag

Een stukje verderop, in Bredevoort, wacht Hans Piek gehuld in een onberispelijk 16de-eeuws kostuum, om een rondleiding te geven door de stad. In de rol van prins Maurits van Oranje-Nassau vertelt hij honderduit over de Nederlandse historie ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog, en de rol die Bredevoort daarin speelde. In het compacte centrum, waar de 17de-eeuwse huisjes gemoedelijk tegen elkaar aan gebouwd staan, brengt Hans de Nederlandse geschiedenis vakkundig tot leven. De wandeling eindigt op de plek waar ooit Kasteel Bredevoort stond, maar nu een brouwerij met café is gevestigd: Stadsbrouwerij De Borghman. Sinds 2015 brouwt Gerco Honders op deze plek zijn volledig Achterhoekse bier. Tijdens een rondleiding legt hij het duurzame brouwproces van begin tot eind haarfijn uit, van de hop en mout (uiteraard van Achterhoekse makelij) tot aan de laatste prutteltjes van de nagisting. Proef het resultaat aan een met Perzisch tapijt gedekte statafel, of in een riante leunstoel in het ruime café – de APA, een Achterhoekse variant op de bekende IPA, smaakt heerlijk met een stukje lokale droge worst.

Zaterdagavond

Terug in Doetinchem schuif je na een lange, actieve dag aan bij LEV, vier minuten lopen vanaf het hotel. Het restaurant is door Michelin onderscheiden met een Bib Gourmand, maar daar doen ze bij LEV niet moeilijk over – de sfeer is er lekker ontspannen. Heerlijke gangen ter grootte van een tussengerecht passeren je smaakpapillen, van seizoensvis met parelgort tot parelhoen met polenta. Uiteraard weer veel lokaal, met een wijntje van nabijgelegen Wijngoed Montferland erbij.

Kasteel Slangenburg in de omgeving van Doetinchem | Foto: Achterhoek Toerisme

Zondagochtend

Begin de dag iets rustiger dan de dag ervoor en neem de tijd voor een uitgebreid ontbijt bij Villa Wanrooy. Het ontbijt bestaat uit streekproducten die allemaal afkomstig zijn uit de Eetwinkel van Mien, die zich op de eerste verdieping van het pand bevindt. De keuze is reuze: heerlijk smeuïge yoghurt met granola of een eitje van een lokale kip, naar wens bereid. Stap daarna op de (elektrische) fiets voor een rondrit ten oosten van Doetinchem. De eerste stop is het landgoed van Kasteel Slangenburg, een van de vele kastelen die de Achterhoek rijk is. Het imposante 17de-eeuwse bouwwerk, dat nu als gasthuis wordt gebruikt, wordt omgeven door bomen en een vredige slotgracht. Fiets door en volg de knooppunten door het prachtige Achterhoekse coulisselandschap, waarin velden gescheiden door bomen of struikgewas en plukjes bos elkaar in hoog tempo afwisselen.

Zondagmiddag

Stap als je trek krijgt af bij Orangerie de Pol, een moderne, opvallende kas pal tussen de bomen. Hier worden ’s avonds Michelinwaardige maaltijden geserveerd, en je kunt stiekem naar binnen turen om de chefs bezig te zien. Voor de lunch moet je rechtsaf, Café de Pol in. Deze ruime schuur is begin dit jaar omgebouwd tot een zomerse lounge in Ibiza-sfeer, en wat er geserveerd wordt is minstens zo zonnig: de tataki beef met truffelmayonaise en parmezaanse kaas op een briochebroodje is verrassend en verfijnd, maar de cheesecake – letterlijk in de vorm van een stukje kaas – is een vrolijk en érg lekker hoogtepunt. Vervolg de fietstocht terug naar Doetinchem om daar de fiets terug te brengen, voordat je de Achterhoek achter je laat en weer naar huis gaat.

Dit artikel komt uit het juninummer van Lonely Planet magazine, dat nu in de winkel ligt. Bestel hem hier!

Openingsbeeld: Achterhoek Toerisme