Waanzinnig IJsland: een land dat bruist en bubbelt

Redactie Lonely Planet

Ontdek de ruige schoonheid van IJsland tijdens een roadtrip langs de grote ringweg van het land. Route 1 is een snelweg van meer dan 1300 kilometer die helemaal om het eiland heen loopt, langs indrukwekkende lavavelden, wilde kustgebieden, machtige watervallen en majestueuze ijskappen.

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom het bovennatuurlijke landschap van IJsland de inspiratie is geweest voor zoveel verhalen. Het is gevormd en getekend door duizenden jaren aan geologische activiteit. Het is een plek die vaak niet helemaal van deze wereld lijkt.

Nergens is dit meer waar dan rond het meer Mývatn en bij Krafla, het actiefste vulkaangebied van IJsland. Hier loopt de ringweg naar beneden vanuit de hooglanden en maakt de weg een lus langs Goðafoss (Waterval van de goden), een oorverdovende massa schuimend wit water dat tevoorschijn komt uit een rafelige scheur in de aardkorst.  Volgens de legendes gooide een lokaal stamhoofd hier ooit zijn heidense afgodsbeelden in de waterval, toen de oude stammen in deze regio zich hadden bekeerd tot het christendom. Deze daad moest de dood van de oude goden en de geboorte van de nieuwe symboliseren.

Vulkanisch kratermeer bij Krafla | Foto: Dash_med / iStock

Na de waterval volgt een nog veel vreemder landschap. Hoe dichter we bij het Mývatn-meer komen, hoe meer verbrijzelde keien en vulkanische pilaren er langs de kant van de weg liggen. Het zijn de geologische overblijfselen van lang voorbije erupties. Geisers bruisen en modderpoelen bubbelen. Spleten in de aarde spuwen wolken van stoom uit. Het landschap herinnert je eraan dat dit deel van IJsland boven de Mid-Atlantische Rug ligt: het onstabiele trefpunt tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen.

In het barre landschap van Krafla komen alleen de hardnekkigste levensvormen voor, maar het is toch ook van nut. De ondergrondse steenlaag kan wel 300˚C worden en voedt daarmee een van de snelst groeiende industrieën van IJsland: geothermische energie. Bij café Vogafjós, dicht bij het meer Mývatn, heeft kok Eva een ingenieuze manier gevonden om de natuurlijke hitte van het eiland te gebruiken. ‘Als je bij Mývatn woont maak je van dichtbij mee hoeveel energie er onder onze voeten is,’ zegt ze terwijl ze over een lavaveld wandelt, door wolken van witte dampen die oprijzen uit de grond, samen met de bijtende geur van rotte eieren. ‘Er zijn vast niet veel plaatsen waar je brood kunt bakken zonder oven, mits je tegen de stank kunt natuurlijk.’

Ze buigt zich over een stapel stenen. Ze haalt ze een voor een weg, waarbij er een groot gat tevoorschijn komt. In het gat liggen containers met versgebakken geiserbrood. Het is traditioneel IJslands brood, gebakken van roggemeel. Ze wipt er één uit en snijdt het in dikke plakken. Het brood heeft een dichte, plakkerige structuur die het midden houdt tussen een pudding en een ongedesemd brood. ‘Je moet het eten met veel boter,’ zegt Eva. ‘IJslandse boter natuurlijk. De romigheid past perfect bij de bitterheid van het brood.’

Als je Route 1 volgt leer je heel IJsland kennen | Illustratie: Alex Verhille / Lonely Planet

Dit is het tweede deel van een driedelige serie over IJsland. Deel 1 lees je hier terug, en deel drie hier.

Openingsbeeld: Gary Latham / Lonely Planet