Uniek land voor een roadtrip: Albanië

Redactie Lonely Planet

Na bijna de helft van de 20ste eeuw geïsoleerd van de rest van de wereld te hebben doorgebracht, blijft Albanië enigszins een land van mysterie, dat pas onlangs zijn weg vond naar Europese reisroutes als een ongebruikelijke en budgetvriendelijke bestemming.

Hoewel het land bekendstaat om zijn stormachtige communistische verleden (met zo’n 750.000 betonnen bunkers om dit te bewijzen), heeft het een rijk en divers historisch en cultureel erfgoed. De beste manier om het land te verkennen is op een roadtrip, vooral als je weinig tijd hebt (of geen geduld om het ingewikkelde bussysteem van het land uit te vogelen).

Begin je culturele ontdekking van Albanië in Shkodër in het noorden. Dit was ooit een belangrijke handelsstad vanwege de gunstige geografische ligging op het ontmoetingspunt van twee rivieren en de nabijheid van de Adriatische Zee. Tegenwoordig wordt het gezien als de cultuurhoofdstad van het land. Je vindt er het indrukwekkende Kasteel van Rozafa, de oudste in het land, en een wandeling door de recentelijk gerenoveerde Oude Stad is zeker de moeite waard.

Het Kasteel van Gjirokastër in Albanië | Foto: sanjeri / iStock

Rijd van de culturele hoofdstad verder naar de historische hoofdstad van het land, Krujë. Een roadtrip door Albanië is niet compleet zonder een bezoek aan deze plek die onlosmakelijk verbonden is met Skanderbeg, de nationale held van Albanië die zo’n 500 jaar geleden het verzet tegen de Ottomanen leidde en hier een tijd gestationeerd was. Het kost je een paar uur om de hoogtepunten van de stad te bezoeken, waaronder het Skanderbeg Museum en het National Ethnographic Museum, gevestigd in het Kasteel van Krujë.  Rijd vanaf hier via Lushnjë en de SH4 door naar Berat, “de stad van duizend ramen”. De oude UNESCO-genoteerde Mangalem-wijk is met zijn smalle, geplaveide straatjes een ongelooflijk pittoresk stukje stad om door te dwalen.

De laatste stop op je culturele reis door Albanië is Gjirokastër. De beste manier om er te komen is door terug naar Lushnja te rijden en vanaf hier de SH4 te volgen door het district Tepelenë en de Drino-vallei. Tijdens de klim naar het centrum van Gjirokastër kom je oog in oog met de magie van de met kalksteen geplaveide oude stad, die ook de geboorteplaats is van de beroemdste auteur van Albanië, Ismail Kadare. Wandel of rijd verder naar het imposante Kasteel van Gjirokastër voor een prachtig uitzicht op de vallei. Leer meer over de geschiedenis in de Artillery Gallery van het Army Museum (naast de oude gevangenis) en het informatieve Gjirokastër Museum. Geniet van traditionele lokale gerechten bij een van de restaurants in het hart van de oude stad (restaurant Kujtimi is een aanrader), voordat je terugkeert naar het noorden of je roadtrip voortzet richting de Albanese Rivièra.

Dit artikel komt uit het meinummer van Lonely Planet magazine. Benieuwd naar meer roadtrips? Koop 'm hier!

Openingsfoto: sanjeri / iStock