Ultieme roadtrip: de Central Coast van Californië

Redactie Lonely Planet

Je kent de Golden State pas na een uitstapje langs de surrealistische en legendarische Central Coast. Rijd voorbij surfstadjes, sprookjesachtige sequoiabossen, opvangcentra voor wildlife en historische plaatsen- zonder daarbij een moment de Grote Oceaan uit het oog te verliezen.

Begin in Santa Cruz en volg Highway 1 in zuidelijke richting naar het maritieme Monterey en Big Sur. Eens voorbij het zonnige Zuid-Californië bij San Luis Obispo, blijf je Highway 101 volgen naar het chiquere Santa Barbara met haar mediterrane wijngaarden en robuuste eilanden voor de kust. Vergeet alleen niet vaart te minderen, want deze idyllische kust verdient al je tijd en aandacht…  

Monterey Bay

Vergezel de andere surfers die de wereldberoemde golven in Santa Cruz proberen te bedwingen. Hier ontmoet de tegencultuur van Noord-Californië de strandcultuur van Zuid-Californië. Op de pier mixt de geur van suikerspin en popcorn met het zout van de zee. Na een ritje op de Giant Dipper, een houten rollercoaster uit 1920, kun je een kijkje gaan nemen in het kleine Santa Cruz Surfing Museum. Rijd verder in westelijke richting naar Natural Bridges State Beach en Seymour Marine Discovery Center, een wetenschapsmuseum waar kinderen hun ogen zullen uitkijken.

Uitzicht op Monterey Bay tijdens het eerste deel van de reis | Foto: Serbek / iStock

Vergeet tijdens de korte rit op Highway 1 naar Monterey niet te stoppen bij Moss Landing. Huur een kajak en peddel naar Elkhorn Slough Nature Reserve, waar veel vogels leven en zeehonden luieren aan de waterkant. Stil je honger met verse crab cakes en oesters bij Phil's Fish Market, een familierestaurant langs de dokken waar vis en zeevruchten op het menu staan. Vlakbij vertrekken ook whale-watching tours met Sanctuary Cruises – het hele jaar door. 

Monterey, een ander druk vissersstadje, heeft onder de vlag van Spanje, Mexico en de V.S. gestaan. Het toeristische Cannery Row werd bekend door de 20ste eeuwse auteur John Steinbeck. Eigenlijk is het geen sterattractie, hoewel het kolossale Monterey Bay Aquarium bezoekers van alle leeftijden vermaak biedt. Al even memorabel zijn de oneindige uitzichten over de zee vanaf Lovers Point, of langs Asilomar State Beach. Meer zeezichten en wildlife vind je bij Point Lobos State Natural Reserve, ten zuiden van het kunstdorpje Carmel-by-the-Sea met zijn Spaanse missiekerk.

Big Sur

De duizelingwekkende kliffen, onconventionele hotels, stormachtige stranden en sequoiawouden van Big Sur liggen allemaal langs Highway 1, ten zuiden van Carmel-by-the-Sea. Er vloeide al veel inkt om de pure schoonheid van deze steile kust te beschrijven, maar niets kan je voorbereiden op de eerste glimp die je van de ongerepte natuur zult opvangen. 

De iconische Bixby Bridge | Foto: emyu / iStock

Zodra de veelvuldig gefotografeerde Bixby Bridge in zicht komt, weet je dat je bent gearriveerd. Als je geluk hebt, zie je de bedreigde Californische condor boven Andrew Molera Stage Park zweven. Verder naar het zuiden kun je wandelen door de sequoiabossen van Pfeiffer Big Sur State Park. Zak af naar het paarsige zand van Pfeiffer Beach en bewonder hoe het water van een van de zeldzaamste watervallen van Californië terechtkomt op een strand van Julia Pfeiffer Burns State Park. 

Maak kennis met het Beatnikverleden van Big Sur bij het kunstcentrum Henry Miller Library en bij het new-age Esalen Institute, een pelgrimsoord vanwege de warmwaterbronnen op de top van de bergen. Sluit de dag af met een Ambriosaburger en speciaalbiertje op de patio bij het restaurant Nepenthe, prachtig gelegen in land dat ooit in het bezit was van Hollywoodgrootheden Orson Welles en Rita Hayworth. Als je nog geen zin hebt om afscheid te nemen van de ongeziene schoonheid van Big Sir, boek dan je eigen yoert bij Treebones Resort.  

San Luis Obispo

Rijd van de rotsige kliffen van Big Sur naar beneden, waar Highway 1 bij Cambria opnieuw de zee ontmoet. Gevangen zebra's (jawel: zebra's) grazen in de velden bij Hearst Castle, een grandioos landhuis dat in de 20ste eeuw werd gebouwd door krantenmagnaat William Randolph Hearst. Bezoek het landhuis en bewonder de grandeur en de peperdure Europese antiquiteiten, dwaal door de bloementuinen en loop voorbij Neptune Pool, dat wordt omringd door klassieke beeldhouwwerken. 

Geniet van de zonsondergang op de pier van Cayucos | Foto: ANDY_BOWLIN / iStock

Eenmaal terug op Highway 1 (in zuidelijke richting) passeer je het surfdorpje Cayucos, waar je kunt op de pier kunt wandelen voor zicht op een mooie zonsondergang. Vervolgens trek je langs het vissershaventje Morro Bay; hier drijven zeeotters en kajakkers in de riviermonding. Wanneer je uiteindelijk aankomt in San Luis Obispo bevind je je precies halverwege San Francisco en LA! San Luis Obispo is een universiteitsstad en is een van de gelukkigste steden van de VS. Beoordeel zelf maar! Plan je bezoek zodanig dat je kunt meegenieten van de boerenmarkt op donderdagavond. Je kunt dan aanschuiven bij de barbecue, genieten van ambachtelijk voedsel en gratis entertainment. 

Val je liever in slaap bij het geluid van golven op de achtergrond? Dan moet je een beetje verder naar het zuiden over Highway 101, tot je aankomt in het zonnige Avila Beach of retro Pismo Beach, waar filmster James Dean regelmatig zijn vriendinnen ontmoette in een van de motels langs het strand. Zorg dat je voldoende tijd hebt om clam chowder (een dikke soep met veel vis en schaaldieren) te kunnen proeven bij Pismo's Splash Cafe. Of haal een emmer vol klaargemaakte zeevruchten bij Cracked Crab, voordat je je roadtrip hervat.

Openingsbeeld: equigini / iStock