Rondreizen in mei: waar moet je heen?

Redactie Lonely Planet

Vergeet overstappen en overvolle nachtbussen en maak van de reis zelf het echte avontuur. Waag je aan onderstaande (rond)reizen door het land… of op zee! 

Tussen adembenemend mooie fjorden en mystieke landschappen liggen (water)wegen die je meevoeren tot aan de horizon. Je zou bijna gaan hopen dat je nooit je volgende bestemming bereikt.

Oezbekistan: zonneschijn langs de zijderoute 

Karavanserai, zijderoute, kruiden… Reizen naar deze “-stan”, al duizenden jaren het culturele hart van Centraal-Azië, heeft iets romantisch over zich heen. 

Vooral in het Oezbeekse trio van historische steden: Samarkand, Bukhara en Khiva. Steden waar mozaïektegels van de mausoleums, moskeeën en madressas (religieuze scholen) glinsteren in de zon en getuigen van lang vervlogen tijden. Het Silk & Spices Festival (eind mei) in Bukhara houdt dit waardevolle verleden in stand door het publiek voor te stellen aan tapijtwevers, houtsnijders, muzikanten en andere artiesten die nog steeds de traditionele technieken gebruiken. Mei is zonder twijfel de ideale maand om de stad te bezoeken. De temperatuur haalt gemakkelijk 25°C, ideaal voor sightseeing. Tulpen en abrikozenbloesems geven meer kleur aan het landschap.

Vakantieplan: vlieg naar Tashkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Rijd via de woestijn Kyzylkoem verder naar de ommuurde stad Khiva en vervolgens naar Bukhara. Eindig in Samarkand, met het fantastische plein Registan.

Goed om weten: Oezbekistan is een dubbele binnenstaat (de buurlanden Turkmenistan en Kazachstan zijn ook binnenstaten; ze grenzen niet aan een open zee).

Andere maanden: april-juni & september-oktober zijn warm; november-maart is het koud, helder en rustig; juli-augustus kan het onaangenaam warm worden. 

De legendarische Route 66 | Foto: trekandshoot / iStock

Route 66 (V.S.): eindeloos alleen onderweg 

Mei is een mooie periode om in Chicago te vertoeven; de stad warmt op en er zijn veel festivals. Maar het is ook een goed moment om de stad achter je te laten en te starten aan je ultieme Amerikaanse roadtrip! Route 66, de legendarische “Mother Road”, liep oorspronkelijk (in 1962), van Chicago, Illinois, naar Santa Monica in Californië. De weg doorkruiste toen 8 staten en bedroeg 3900 km. 

Door de jaren heen onderging de route heel wat veranderingen en is ze niet langer officieel aangeduid. Gelukkig kan ongeveer 80% van de route nog gevolgd worden (met een goede reisgids op je dashboard). Je rijdt langs woestijnen, eindeloze vlaktes, bergen en je doorkruist veel kleine dorpjes. Je passeert ook oude eetgelegenheden en bouwvallige motels, die nog uit de jaren 20 stammen. Het “Route 66-seizoen” start in mei: eerder is het te koud op de hoger gelegen stukken van de route en rond juli is het verschrikkelijk heet en worden de wegen drukker. 

Vakantieplan: Wie de Route 66 zo nauwkeurig mogelijk wil volgen, moet daar 2 tot 4 weken voor uittrekken. Bespaar tijd door ook langs de snellere Interstate Highway te rijden. Of focus je op één stuk, bijvoorbeeld van Oklahoma naar Californië, voor een pelgrimstocht door de landschappen van Steinbeck’s boek The Grapes of Wrath.

Belangrijk om weten: Springfield, Missouri, wordt beschouwd als de officiële geboorteplaats van Route 66.

Andere maanden: Mei-oktober zijn het meest geschikt voor roadtrips (juni-augustus is het erg druk); november-april is het koud en zijn niet alle bezienswaardigheden geopend.

Reis vanaf Bergen aan de westkust van Noorwegen | Foto: zarnell / iStock

Westkust van Noorwegen: varen door zonovergoten fjorden

De ferrydienst Hurtigruten vaart het hele jaar door langs de 2400 kilometer lange westkust van Noorwegen, van Bergen in het zuiden naar het noordelijke Kirkenes. De veerboten zijn van levensbelang voor de mensen die langs de ruige kustlijn leven, dus de schepen vertrekken hoe dan ook – ongeacht de weersomstandigheden. Desalniettemin is de periode mei tot juni waarschijnlijk het beste moment om er te reizen. Het weer is zacht en de dagen zijn uitzonderlijk lang.

Halverwege mei gaat de zon niet onder in het noordelijk gelegen Tromsø en kun je de verbazingwekkend mooie omgeving de hele nacht lang aan je voorbij zien glijden. Beter weer en meer licht maken het ook gemakkelijker om het schip te verlaten en activiteiten te ondernemen. Er zijn 34 aanleghavens: ga vissen op de Lofoten, ontmoet Sami op de Noordkaap of wandel bij het Geirangerfjord. In Bergen vinden in mei verschillende festivals plaats, dus maak wat extra tijd vrij!  

Vakantieplan: Een rondreis Bergen-Kirkenes-Bergen duurt 12 dagen, kortere cruises en verscheidene excursies zijn mogelijk. 

Belangrijk om weten: De schepen van Hurtigruten zijn basaal, verwacht geen faciliteiten en entertainment zoals je die op grote cruiseschepen verwacht of gewend bent.

Andere maanden: mei-september hebben het beste weer, met lange dagen (juli-augustus is echter de duurste periode); oktober-april is het fris en koud, maar je krijgt wel de mogelijkheid om het noorderlicht te zien.

Vaar langs de Inside Passage | Foto: fallbrook / iStock

Alaska: wees de massa voor

De Alaska Marine Highway (AMH) is een lokale veerlijn die de bewoners in de nodige voorraden voorziet, maar daarnaast ook zijn reizigers trakteert op een waanzinnige tocht! De veerboten van AMH varen het hele jaar door langs de Inside Passage, een zeeroute langs de westkust van Amerika en Canada, van Bellingham (Washington) naar Skagway (Alaska). Onderweg stoppen de schepen bij afgelegen gemeenschappen en varen ze van het ene prachtuitzicht naar het andere. Ze kruipen door de Gulf Islands, via Vancouver Island, voorbij het Great Bear Rainforest naar Alaska. Langs kronkelende fjorden, gletsjers, inheemse volkeren en plekken waar verhalen over de goudkoorts tot leven komen

Er is ook veel wildlife: van orka’s tot bultruggen, van zeearenden tot beren. De warmere maanden zijn geschikter, maar ook het drukst. Kies voor de lange dagen van mei om de drukte (en de insecten) te slim af te zijn. Op dit moment van het jaar zijn de dieren ook het actiefst. 

Vakantieplan: Reis met AMH, stap uit bij verschillende havens en ontdek het binnenland vol wilde dieren (let op, de veerboten stoppen bij sommige havens dagelijks, maar bij andere slechts eens per week). Slaaphutten moeten op voorhand worden geboekt. Je kunt ook geld uitsparen en kamperen op het dek, of slapen in de lounge. 

Belangrijk om weten: Bellingham ligt op 110 kilometer ten noorden van Seattle.

Andere maanden: mei-september is het cruiseseizoen (juni-augustus zijn de drukste maanden); oktober-april zijn de veerboten van AMH nog steeds operationeel, maar is het weer een stuk slechter.

Openingsbeeld: asiandream / iStock