Roadtrip of niet: zo reis je het beste door Schotland

Redactie Lonely Planet

Vervoer kan vrij duur worden in Schotland, maar als je goed plant en reist met de trein, bus en ferry, kom je een heel eind zonder auto. Aan de andere kant geeft een huurauto wel de meeste flexibiliteit, waardoor je plekken op je eigen tempo kunt ontdekken. 

Er is een uitgebreid treinnetwerk met regelmatige vertrektijden in centraal Schotland, maar het zuiden en het noorden zijn wat lastiger te bereiken. Bussen zijn goedkoper, maar ook een stuk langzamer dan de trein. Toch is de bus een goede oplossing als je naar afgelegen gebieden wilt reizen. De eilanden uit de kust bereik je met ferry's of kleine, lokale luchtvaartmaatschappijen. Een goede tip is om je reis te plannen op Traveline, hierop staan alle up-to-date reisschema's. 

Trein

Kies voor de trein als je vooral (grote) steden wilt bezoeken, want het spoornetwerk verbindt de meeste steden en grote plaatsen met elkaar. Wil je ook naar kleinere dorpen of afgelegen gebieden, dan zul je je reis moeten combineren met bussen of een huurauto. Twee iconische treinreizen in Schotland zijn de West Highland Line, die van Glasgow naar Fort William rijdt, en de dienst tussen Inverness en Kyle of Lochalsh. Prachtige uitzichten gegarandeerd! Kijk op ScotRail voor meer informatie over treinreizen. 

Lees ook: Over het spoor door Schotland

Bus

Er is een uitgebreid busnetwerk in Schotland, ook in de meest rurale gebieden. Echter zijn hier de bustijden wel ingesteld op locals die naar werk of school gaan, dus de tijden zijn niet altijd handig voor reizigers, vooral niet als je moet overstappen. Plan vooraf dus goed waar je heen wil en wat dan de beste route is.

Auto

Het minst duurzaam en ook gemakkelijk het duurst is het huren van een auto. Hier tegenover staat wel dat je alle vrijheid in de wereld hebt en dus kunt gaan en staan waar je wil. Je kunt natuurlijk ook met je eigen auto naar Schotland. Zorg er dan wel voor dat je goed verzekerd bent en dat je niet vergeet aan de linkerkant te rijden. 

Snelwegen worden aangegeven met een 'M' voor motorway. Autowegen (in Nederland N-wegen), worden gekenmerkt met een 'A'. Dit zijn vaak twee- of enkelbaanse wegen, dus op drukke stukken kun je zomaar vast komen te zitten achter een vrachtwagen. Vooral de A9 tussen Perth en Inverness is erg druk. Rurale, kleine wegen worden aangegeven met een 'B' of zijn ongemarkeerd. Denk op deze plekken om overstekend wild en schapen.

De brandstofprijzen zijn ongeveer vergelijkbaar met die in Nederland of zelfs duurder, dus het is sowieso duurder dan in bijvoorbeeld België. Houd er rekening mee dat in rurale gebieden tankstations ver van elkaar kunnen zijn en zelfs dicht zijn op zondag. 

Ferry

De rederij Caledonian MacBrayne (CalMac) vaart langs de westkust en verschillende eilanden. Denk erom dat ze in de winter een stuk minder varen! Met een Island Hopscotsch-ticket kun je gemakkelijk meerdere eilanden bezoeken, dit ticket is een maand geldig. Reis met Northlink Ferries van Aberdeen en Scrabster naar Orkney, van Orkney naar Shetland en van Aberdeen naar Shetland. 

Openingsbeeld: FitchyImages/iStock