Roadtrip door Zuid-Engeland met een retro camper

Sara van Geloven

Van de grillige kust naar het groene binnenland; Zuid-Engeland is een roadtrip-regio bij uitstek. Ontdek een eeuwenoude connectie met het land en reis per retro camper van de krijtrotsen van Dover naar de stenen cirkels van Stonehenge en Avebury.

Met de T3 over de landweggetjes van Zuid-Engeland | Foto: Jurrien Veenstra

Zuid-Engeland is vanuit Nederland en België ideaal te ontdekken met eigen auto. Maar nog leuker is om met een retro camper te gaan. Deelplatform Camptoo biedt de mogelijkheid om een camper of caravan direct van de eigenaar te huren. Wij gingen op pad met deze heerlijke Volkswagen T3-camper.

Tuffend langs de Belgische kust bereik je de haven van Duinkerken vanaf Amsterdam binnen een paar uur. Hier rijd je met de camper de veerboot van DFDS op en vertrek je richting Dover. De tocht duurt iets minder dan twee uur en onderweg kun je genieten van de vergezichten over het Kanaal. En dan doemt er een witte streep op aan de horizon. De krijtrotsen van Dover torenen uit boven de zee, zo immens dat de Victoriaanse vuurtoren op de top van de kliffen haast speelgoed lijkt.

Het groene landschap van Zuid-England | Foto: Jurrien Veenstra

Eenmaal aangekomen in de haven rijd je zo Dover uit – het links rijden went gelukkig snel ­– en ligt heel Zuid-Engeland voor je open. Een regio die erom vraagt om op vier wielen ontdekt te worden. Onze roadtrip start aan de kust, waar de krijtrotsen nooit ver uit zicht zijn. Richting het westen liggen de epische Seven Sisters, de mooiste witte kliffen van de regio.

Een paar uurtjes rijden het binnenland in voert je over landwegen door een groen landschap naar Stonehenge, het bekendste prehistorische monument van Engeland. We parkeren bij het gloednieuwe bezoekerscentrum en lopen door de velden naar de stenen cirkel. Het is magisch om Stonehenge langzaam achter de heuvels op te zien doemen.

De stenen cirkel van Avebury | Foto: Jurrien Veenstra

Op 40 minuten rijden van Stonehenge bezoeken we nog een stenen cirkel: Avebury is de grootste van zijn soort in Europa. Waar je bij Stonehenge gepaste afstand van de stenen moet houden, is Avebury voor iedereen toegankelijk. Je kunt zelfs, bizar genoeg, via de doorgaande weg door de stenen cirkel rijden! In het midden ligt een typisch Engels dorpje met een eeuwenoude kroeg.

Lees meer over Avebury, Stonehenge en de roadtrip door Zuid-Engeland in het roadtrip-nummer van Lonely Planet Traveller, hier te bestellen.

Lees ook: 3 musea in Londen die je niet mag overslaan.

Openingsbeeld: De Seven Sisters | Foto: chris2766 / iStock