Roadtrip door Nieuw-Zeeland: het Zuidereiland op vier wielen

Anne von Gleich
Roadtrip door Nieuw-Zeeland: het Zuidereiland op vier wielen

De efficiëntste manier om het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland te ontdekken, is per auto. Hiermee rol je zo van het ene verbazingwekkende uitzicht in het andere. Hou er wel rekening mee dat je als bestuurder vooral goed op de weg moet letten en wellicht minder meekrijgt van het uitzicht. Maar of je nu met een groepje in een Volkswagenbusje rondtoert, zelf achter het stuur kruipt of een chauffeur huurt: welke wegen kies je?

Lindis Pass

De belangrijkste snelweg, Lindis Pass, verbindt Christchurch met Tekapo, Wanaka, Pukaki en Wakatipu.  Het ene stuk is mooier dan het andere, maar het deel tussen Wanaka en Pukaki is regelrecht prachtig. Dit stukje kost je met de auto maar twee uur. 

Slingerende weg van Haast Pass | Foto: simonbradfield / iStock

Haast Pass

Vanaf Wanaka en Queenstown rijd je via deze weg naar het Mount Aspiring National Park. Het is een slingerende weg tussen meren en dwars door de bergen. Een beetje rijervaring is wel vereist, evenals een opgeladen camera om het verbluffende uitzicht mee vast te leggen.

Kaikoura

Bereid je voor op ongerepte natuur maar pas op dat je geen kleine babyzeehondjes aanrijdt: met een beetje pech hupsen ze onhandig de weg op. Daarnaast zie je getrainde haviken die het gemunt hebben op een groepje onschuldige pinguïns… Ook leuk: de walvissen zwemmen parallel aan je auto.

Golden Bay

In het puntje van het Zuidereiland, wordt de Farewell Spit verbonden met het schattige stadje Takaka. Rijd op je dooie gemak door het glooiende landschap en geniet van een zonsondergang op het strand. Het eindpunt van deze weg is het meest pittoreske strandje ooit: Wharariki.

De ruige bergen van Milford Sound | Foto: 4FR / iStock

Te Anau (Milford Sound)

Even helemaal weg? Via deze route herenig je jezelf met de natuur, zonder telefoonverbinding. Probeer vroeg te vertrekken, want de combinatie van ruige bergen, klotsende rivieren en regenwoud trekt veel toeristen.

Dit zijn natuurlijk lang niet alle routes. Het Zuidereiland is lang en uitgestrekt, dus het ligt er maar net aan hoeveel dagen je te besteden hebt. In drie dagen kun je bijvoorbeeld de Nieuw-Zeelandse Alpen onveilig maken, terwijl je met zes dagen het centrale deel ontdekt. Als je echt niets wil missen, ga dan een paar weken. Dus, welke route wordt het?

Lees ook: Nieuw-Zeeland voert binnenkort toeristenbelasting in. 

Openingsbeeld: gracethang / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram