Reizen over de Trans-Siberische spoorlijn

Redactie Lonely Planet

Zoals Rusland de langste, meest epische romans produceert, heeft het ook de langste, meest epische treinreizen. De aller-beroemdste is de Trans-Siberische lijn, die dit jaar 100 jaar bestaat. Minder bekend is dat het hier niet om één lijn gaat, maar om een heel netwerk ten oosten van Moskou. Ze komen allemaal via de Oeral en de steden Yekaterinburg en Tomsk, maar rond het Baikalmeer splitsen de routes zich.

Verreweg het populairst is de Trans-Mongolische lijn, die bij het Baikalmeer zuidwaarts afbuigt naar Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, vervolgens de Gobiwoestijn doorkruist en eindigt in Beijing (zeven dagen). Een minder gebruikelijke route naar Beijing is de oudere Mantsjoerische lijn, die een omweg neemt via de stad Harbin, beroemd om zijn ijssculpturenfestival (zeven dagen). Weinig toeristen nemen de originele Trans-Siberische route (tot acht dagen). Deze loopt in zijn geheel door Rusland en eindigt aan de Grote Oceaan in Vladivostok. Het minst populair is de BAM (tot vier dagen), een Sovjetlijn die naar het onherbergzame noorden van Rusland rijdt. 

Restauratierijtuig op de Trans-Siberieë Express | Foto: Mike_Sheridan / iStock

Russische treinen zijn comfortabel, maar niet luxe, en zijn ’s winters bijna verstikkend warm. Wagons zijn verdeeld in eerste-klas cabines voor twee personen, tweede-klas cabines voor vier personen en platskartny, een soort slaapzaal op wielen. Alle wagons hebben warm stromend water en een steward, de provodnitsa: indrukwekkende figuren die meestal weinig Engels spreken.

Je kunt direct bij Russian Railways boeken (rzd.ru), maar het is vaak makkelijker om een reisorganisatie in te schakelen om visa voor drie landen, accommodatie en tickets te regelen. Vooral korte reisonderbrekingen zijn vaak een logistieke nachtmerrie.
Specialisten als Real Russia (realrussia.co.uk) en Intourist (intourist.com) kunnen je helpen. Verwacht een bedrag van €500-€700 voor een tweede-klas slaapplek van Moskou naar Beijing, afhankelijk van het seizoen en het treintype (snel of langzaam).

Eerste station: Moskou. Lees meer over deze bijzondere stad.

Openingsbeeld: rutin55 / iStock