Op roadtrip door Zuid-Zweden

Sara van Geloven

Skåne is vanuit Nederland de makkelijkst te bereiken regio van Zweden en vraagt erom op vier wielen ontdekt te worden. Van de grillige kust met een eeuwenoude stenen cirkel en prachtige stranden tot het glooiende, vruchtbare binnenland; je kijkt je ogen uit. 

De weg op

Skåne is met eigen auto goed te bereiken; vanaf Utrecht is het zo’n 790 km, via een mooie route door Duitsland en Denemarken. Een alternatief is om naar Kopenhagen te vliegen en op het vliegveld een auto te huren. Ik kies voor deze laatste optie en steek bij Kopenhagen de beroemde Öresundbrug over naar Skåne, de meest zuidelijke regio van Zweden. 

Een kleurrijk straatje in Ystad | Foto: Tonygers / iStock

Door glooiende velden rijd ik in ongeveer drie kwartier naar Ystad, een mooie Middeleeuwse stad vol keistraatjes en bloeiende tuinen. Sommige bezoekers komen echter niet voor de kleurige gevels en rozenperken, maar als fans van de misdaadromans van Henning Mankell over inspecteur Wallander. De romans spelen zich af in Ystad. Je kunt in de stad een wandeling maken in de voetsporen van Wallander, of zelfs een tour boeken waarbij je zelf een “moordzaak” moet oplossen. 

Episch Vikingmonument

Buiten de stad begint het groene, golvende landschap van Skåne. Ik volg de kustweg naar het oosten en pauzeer in het kustplaatsje Kåseberga voor een stop die niet mag ontbreken tijdens een roadtip door de Zuid-Zweedse regio: Ales Stenar. Ik wandel langs tuinen vol bloeiende klaprozen en volg een steil pad de heuvel op. Het is een flinke klim, maar op de top word ik voor de inspanning beloond door een waanzinnig uitzicht over de Oostzee. Een groene weide, begraasd door schapen, bedekt de klif en hier ligt een van de grootste Vikingmonumenten van Zweden. Ales Stenar is een megaliet bestaande uit 59 grote zandstenen en meer dan 1000 jaar oud. Net als Stonehenge zit ook Ales Stenar vol geheimen en zijn onderzoekers het nog niet eens over het doel van de stenen. Een ding is zeker: het monument én de locatie ervan zijn bijzonder indrukwekkend.

Het Vikingmonument Ales Stenar | Foto: Mickael Tannus

Farm to fork

Ik laat de kust met de vele mooie stranden achter me en rijd het binnenland in. Hier zie ik waarom Skåne ook wel de graanschuur van Zweden wordt genoemd. Aan weerszijden van de rustige landweggetjes liggen glooiende velden vol gewassen. Dankzij de vruchtbare bodem en het milde klimaat – met de meeste zonuren van heel Zweden – worden gewassen en vruchten hier als eerste in Zweden geoogst. Langs de weg spot ik verscheidende boerderijwinkels waar lokale producten geproefd kunnen worden. Ik maak een lunchstop bij boerderijwinkel Olof Viktors, op een kwartiertje rijden vanaf Ales Stenar.

De prijswinnende bakkerij van Olof Viktors produceert niet alleen heerlijk knäckebröd – dat over de hele wereld wordt gegeten, onder andere in de beste restaurants van New York – maar ook overheerlijk brood. Het is moeilijk kiezen tussen de verschillende broodjes, rijkelijk belegd met lokale seizoenproducten, dus ik laat me verrassen door de bakkers. In het café bij de winkel en op de open binnenplaats zitten locals te genieten van de lekkernijen. Ik strijk neer in de zonnige tuin met uitzicht op de velden. Nadat ik een heerlijk broodje met zomergroenten heb verorberd, neem ik nog een vers gebakje toe. Het is dat ik nog veel meer mooie plekken in de omgeving wil bezoeken, anders zou ik zo de hele dag kunnen blijven zitten in deze zonovergoten tuin.

Binnenkijken bij Olof Viktors | Foto: Carolina Romare

Make it happen

Kijk op de website van Olof Viktors voor de openingstijden. Mocht je niet met eigen auto komen; je vliegt al naar Kopenhagen vanaf €80 vanaf Schiphol (met o.a. Norwegian Air, Scandinavian Airlines of KLM) en €20 vanaf Brussel (met o.a. Ryanair, Brussels Airlines of Scandinavian Airlines). Op het vliegveld kun je een auto huren bij alle grote verhuurbedrijven. Op de website van Visit Skåne vind je meer inspiratie voor een roadtrip door de regio en meer tips voor de zomer lees je hier.

Lees ook: 7 redenen om Skåne te bezoeken

Openingsbeeld: Anders Tukler