Op roadtrip door Småland

Redactie Lonely Planet

Je vliegt binnen een paar uur van Nederland naar Småland, maar toch staat deze Zweedse regio nog lang niet op ieders radar. Huur een auto en ontdek deze veelzijdige regio, van de groenste stad van Zweden tot een prachtige archipel.

Vanaf Amsterdam is het – zonder pauzes – iets meer dan 11 uur rijden naar Växjö, het startpunt van mijn reis door Småland. Prima te doen als je langer de tijd hebt, maar ik kies er voor om in 1,5 uur naar Växjö te vliegen. Op het kleine vliegveld haal ik de sleutels van de huurauto en dan is het zo ver. Mijn roadtrip kan beginnen! 

De route zal mij van Växjö in een kleine boog omhoog richting Linköping brengen. Voor de roadtrip echt begint stop ik nog even bij PM & Vänner in het centrum van Växjö. Ik heb me op het vliegveld laten vertellen dat ze bij de bakkerij van dit hotel de lekkerste kaneelbroodjes van Småland maken. De bakkerij bevindt zich in het souterrain en het staat er op deze vroege ochtend vol met locals die koffie en een broodje halen. Aan de paar tafeltjes zit een aantal gasten te genieten van een uitgebreid ontbijt en ik krijg spontaan honger van de tafels vol versgebakken brood en kazen. Maar ik moet door, dus sluit ik achteraan in de rij voor een ontbijtje to go.

Nationaal Park Åsnen bestaat voor maar liefst 75% uit water | Foto: Alexander Hall

Gewapend met een kop koffie en net iets te veel lekkers – een roadtrip zonder snacks is ten slotte geen roadtrip – gaat de reis nu dan echt van start. Ik rijd zo’n drie kwartier over een tweebaansweg, aan weerszijden omringd door groen. Waar je hier ook rijdt, je lijkt je altijd midden in de natuur te bevinden. Al snel worden de bomen her en der afgewisseld door het blauwe water van het enorme meer van Åsnen. Met het meer aan mijn linkerkant en de typische rode houten huisjes aan mijn rechter, rijd ik verder richting de ingang van het nieuwste nationale park van Zweden. 

Nationale parken

Ik parkeer mijn auto bij Ålshults Handelsbod, aan de rand van het meer van Åsnen. De koffieshop/vintage store wordt gerund door de Nederlandse Quinta van Veen en haar man. Het terras kijkt uit over het water en is het perfecte beginpunt voor een ontdekkingstocht van Nationaal Park Åsnen, het 30ste en nieuwste nationale park van Zweden. Van de ongeveer 19 vierkante kilometer die dit park groot is, is maar liefst 75% water.

Het veenlandschap in Store Mosse | Foto: TT / iStock

Na een ontspannen boottocht over het meer rijd ik een paar uur later richting een volgend nationaal park van Småland in. Store Mosse National Park, een kleine twee uur rijden verderop, bevat zo’n 7.770 hectare aan natuur en heeft 40 kilometer aan wandelpaden om te ontdekken. De weg ernaartoe brengt me door bossen, langs meren en door kleine dorpjes en ik kan geen genoeg krijgen van de vele huisjes in het traditionele faluröd. 

Overnachten

Ik verblijf vannacht in een hotel een stukje verderop, maar terwijl ik wegrijd bij Store Mosse, baal ik een beetje dat ik geen tent in de achterbak heb liggen. Een groot deel van de charme van dit land is natuurlijk het slapen in de natuur en als het kon zette ik meteen een tentje op naast een willekeurig meer om de volgende ochtend wakker te worden van het gefluit van vogels en de zon die op de tent brandt. Maar gelukkig is mijn alternatief zo slecht nog niet en mag ik doorrijden naar Hok, waar de spa en het restaurant van hotel Hooks Herrgård op me wachten.

Maak een verfrissende duik in het meer bij Hooks Herrgård

Op naar de kust

De laatste etappe van mijn roadtrip brengt me onbedoeld langs een van Smålands hoogtepunten. Op ongeveer twee derde van de rit van Store Mosse naar Västervik word ik begroet door een bord van de vrolijk lachende Pipi Langkous langs de weg. Zonder het te weten ben ik de geboorteplaats van Astrid Lindgren binnengereden. Hier, in Vimmerby, is inmiddels het attractiepark Astrid Lindgrens Wereld te vinden en dat is natuurlijk de reden dat Pippi me vanaf de kant van de weg vrolijk toezwaait.

Vanaf Astrid Lindgrens Värld is het nog een klein uur rijden naar Västervik aan de kust. Ik doe er iets langer over omdat ik mijn ogen openhoud voor eventuele elanden langs de kant van de weg. Ik heb me laten vertellen dat de kans om ze tegen te komen het grootst is rond zonsopkomst en zonsondergang, maar ik hoop ook midden op de dag stiekem op een ontmoeting. Wel eentje op afstand natuurlijk, want de borden langs de weg waarschuwen niet voor niets.

Borden langs de weg waarschuwen voor elanden | Foto: freder / iStock

In Västervik check ik in bij het gezellige Hotell Park en loop ik meteen door naar de haven. Dit is het hart van het kustplaatsje, dat met een archipel van bijna 5.000 eilanden een waar watersportwalhalla is. Morgenochtend zal ik Västervik vanaf het water ontdekken, maar nu zoek ik een plekje op een terras aan het water, bestel ik een lokale IPA en geniet ik van de ondergaande zon.

Make it happen

Je vliegt vanaf Schiphol in 1,5 uur rechtstreeks naar Växjö. Huur hier een auto die je op het vliegveld van Linkoping weer in kunt leveren, vanaf Västervik is het nog 1,5 uur rijden naar Linköping City Airport. Vanaf hier vlieg je rechtstreeks weer terug naar Amsterdam. Op de website van Visit Sweden vind je meer informatie over de regio. Kijk voor meer informatie over Nationaal Park Åsnen op visitasnen.se en over Store Mosse op nationalparksofsweden.se

Op een andere manier makkelijk en flexibel naar Småland reizen? Bekijk de ferry-overtochten van Scandlines of combineer een ferry-overtocht tijdens je reis met de Öresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö.

Onderweg
Je kunt bij PM & Vänner in Växjö terecht voor de heerlijke broodjes, maar ook voor een uitstekend diner en een uiterst comfortabele overnachting (pmrestauranger.se). Hotel Hooks Herrgård ligt op drie kwartier rijden van Store Mosse en beschikt over heerlijke spafaciliteiten, een goed restaurant en een golfbaan (hooksherrgard.se). Kijk voor de openingstijden van Astrid Lindgrens Värld in Vimmersby op astridlindgrensvarld.se

 

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Sweden. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

 

Lees ook: 6 redenen om Småland te bezoeken.

Auteur: Linda Ismaili
Openingsbeeld: lagereek / iStock