Onze favoriet: Roadtrip door IJsland met KúKú Campers

Roos Hagenauw

Onze reislustige redactie heeft een heleboel favorieten die we graag met jullie delen! Deze week de favoriet van webredacteur Roos: KúKú Campers in IJsland.

De beste (en leukste!) manier om zo veel mogelijk van IJsland te zien is toch wel door met een camper over Ringweg 1 te rijden. De route brengt je langs vele prachtige plekken van het land en is goed voor een reis van zo’n 14 dagen. En als je zo lang in een huis op wielen zit, dan is het wel zo leuk als dat er een beetje tof uitziet! Tijdens mijn zoektocht naar een camper voor deze trip vielen de kleurrijke campers van KúKú meteen op. Niet alleen zien de campers er te gek uit, ze zijn ook erg betaalbaar, wat erg fijn is in een duur land als IJsland. Je huurt bij KúKú al een camper voor €89 per dag (€79 in het laagseizoen). 

De weg op in Category A 

Ik koos voor de meest basic én originele KúKúcamper: Category A. Deze handgeschakelde camper is geschikt voor twee personen. Achterin ligt een tweepersoonsmatras en boven je voeten is een klein keukentje gebouwd: drie uitschuifbare bakken voor kookgerei en twee uitklapbare tafeltjes. De bakken zijn erg handig, omdat je ze zowel vanuit buiten als binnen naar je toe kunt trekken. De plank van het keukentje gebruikte ik om extra spullen (zoals campingstoelen) op neer te leggen, maar ’s nachts ook als een soort nachtkastje. 

Keukentje met uitschuifbare bakken | Foto: KúKú

Tijdens het rijden kun je luisteren naar IJslandse hits via de radio, of je sluit je telefoon aan via een kabel. Het keukengerei is bij de prijs inbegrepen, alle extra's zoals slaapzakken of campingstoelen kun je huren.

Voor een tientje extra per dag heb je een gloednieuwe versie van deze camper (AB), met minder kilometers op de teller. Ga je op reis met meer dan 2 personen? Of wil je de binnenlanden van IJsland verkennen in een 4x4? Bekijk hier het complete aanbod van KúKú. 

Vergeet de verzekeringen niet

IJsland kent veel gravelwegen waar je met de Category A camper niet over mag rijden. Ringweg 1 is geasfalteerd, maar heeft ook gedeeltes waar de wegen niet zo goed zijn en er gravel langs de weg ligt. Het is daarom altijd mogelijk dat je auto beschadigd raakt door steenslag. The Gravel Protection verzekering (€10 per dag) is dan ook zeker aan te raden. Met de Super Collision Damage Waiver (€20 per dag) verzeker je de camper tegen schade door ongevallen. Je eigen risico wordt daarmee verlaagt van €3000 naar €750. Tot slot kunnen er in IJsland zand- of asstormen voorkomen. Sluit daarvoor een Sand and Ash Protection verzekering af (€10 per dag). Ik speelde op safe en sloot de Golden Package verzekering af voor €35 per dag. Je bent daarmee voor al het bovengenoemde verzekerd en zit met een gerust gevoel in de camper.

Een reis door IJsland is absoluut een onvergetelijke ervaring, maar zo'n vrolijke camper die elke dag op je staat te wachten maakt het nog nét iets leuker. Kijk voor meer informatie en boekingen op kukucampers.is.

Lees ook: Op de fiets door Reykjavik met WOW-citybikes.