Maak een roadtrip langs de westkust van de VS zonder auto

Redactie Lonely Planet

Met schilderachtige snelwegen die zo zijn aangelegd om de mooiste route te rijden en een wijdse omgeving vragen de Verenigde Staten erom om met de auto te worden ontdekt. Maar, als je niet van autorijden houdt of liever duurzaam bezig bent, kun je ook prima een roadtrip maken met de trein langs de westkust. Je begint in Seattle en reist dan zuidwaarts richting San Diego voor de echte westkustbeleving.

Seattle, Washington

Seattle is zowel ondernemend als excentriek en veel hipper dan je zou denken met alle grote kantoren die er staan. Om de stad te leren kennen begin je bij Pike Place Market. Hier vind je de nogal bijzondere Gum Wall, die zoals de naam al doet vermoeden, bestaat uit duizenden stukjes kauwgom. Als je tijd hebt, kun je meedoen met een tour van Eat Seattle om de markt echt goed te ontdekken én te proeven. De Space Needle is immens populair, maar met reden: sinds 2018 heeft het gebouw een ronddraaiende glazen vloer. Mensen met hoogtevrees kunnen dus beter alleen een foto van de buitenkant nemen. 

Vanuit Seattle reis je door naar Portland. Er rijden treinen van Amtrak tussen de twee steden, zoals de Coast Starlight train die er ongeveer vier uur over doet. 

Portland, Oregon

Portland stond lang bekend als dé hipsterstad van het noordwesten dankzij de vele hippe koffietentjes, speciaalbierbrouwerijen en foodtrucks. Wat veel mensen niet weten, is dat Portland enorm veel natuur om zich heen heeft en je er eigenlijk geen auto nodig hebt. Tijdens een wandeling door het groene Forest Park voelt het alsof je mijlenver van de stad bent, maar eigenlijk ligt het gewoon aan de rand van een grote stad met 650.000 inwoners. Ook is een dagtrip naar de watervallen in de Columbia River Gorge een must. Laat het vervoer en geregel over aan Around Portland Tours voor een hike-en-bike-experience. 

Nadat je Portland hebt verkend pak je weer een Amtrak Coast Starlight-trein voor de tocht richting Californië. Boek een slaapplek in de nachttrein zodat je uitgerust aankomt, met als bonus dat je ook nog maaltijden krijgt aan boord. Vanaf het station in Emeryville of Oakland pak je een bus of de BART (het metrosysteem) naar San Francisco zelf.

Trams in San Francisco. Foto: bluejayphoto / iStock

San Francisco, Californië

Er is enorm veel te beleven in San Francisco, en de 120 km2 is prima te navigeren zonder auto. Maak een ritje in de historische houten trams, neem een ferry naar Alcatraz of wandel rond Lands End, waar een pad de verlaten treinrails volgt dat dagjesmensen rond het jaar 1900 naar de Sutro Baths bracht. Hoewel er sprake is van een entreeprijs voor Lombard Street, een bijzondere weg die zigzaggend is aangelegd, voor voetgangers blijft hij gewoon vrij toegankelijk.

Je reist in negen uren van San Francisco naar Santa Barbara. Het stuk tussen San Luis Obispo en Santa Barbara is misschien wel het mooiste stuk van deze reis, vooral als je aankomt rond zonsondergang. Probeer een plekje aan de rechterkant van de wagon te vinden, zodat je het mooiste uitzicht hebt.

Santa Barbara, Californië

Het schilderachtige Santa Barbara staat vol met gebouwen in Spaans-koloniale stijl. Het centrum is compact en voetgangersvriendelijk, met als ultieme uitkijkpost de Santa Barbara County Courthouse uit 1929. Je hebt ook geen auto nodig om te proeven van de wijntraditie: ga voor een proeverij met Santa Barbara's Urban Wine Trail en doe een smaaktest bij een aantal van de 30 wijnhuizen in de stad. Je vind de meeste in de Funk Zone, een buurt met veel omgebouwde pakhuizen vol streetart waar Santa Barbara zijn hippe kant laat zien.

Pak weer de Amtrak Coast Starlight of de Pacific Surfliner naar Oxnard, die meerdere keren per dag vertrekt. De reis duurt een klein uurtje. 

Oxnard, Californië

Waarom Oxnard in deze lijst staat? Nou, het is de ideale uitvalsbasis voor Channel Islands National Park, zodat je ook zonder auto een van de nationale parken van Californië kunt ontdekken. Dit park wordt ook wel de Galapagos van Californië genoemd, dankzij de 145 plant- en diersoorten die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Zelfs de rit naar het nationale park toe is al een attractie op zich, want je kunt zomaar dolfijnen zien zwemmen tijdens de boottrip. Als je over de eilanden wandelt zie je vaak schattige vossen wegschieten langs het pad. Je kunt kajakken in de Painted Cave, de grootste zeegrot van Noord-Amerika, die vernoemd is naar de lagen felgekleurde korstmossen en algen.

Vervolg je reis richting Los Angeles door weer de Coast Starlight of Pacific Sunliner te pakken. Deze reis duurt twee uur.

Los Angeles, Californië

Automobilisten staan jaarlijks zo'n 128 uur in de file in LA. Jij hoeft hier niet aan bij te dragen door aan te komen op het prachtige Union Station van de stad, wat bijna een bestemming op zich is met Imperial Western Beer co, een speciaalbierbrouwerij in een prachtig art-decopand. Je kunt de stad prima verkennen met de metro of een elektrische step huren om van A naar B te komen. Haal je stappendoel met een hike door Griffith Park achter de Hollywoodletters langs voordat je van de zonsondergang geniet vanaf het Griffith Observatory.

De Pacific Surfliner vertrekt meerdere keren per dag om langs de kust naar San Diego te boemelen.

San Diego, Californië

Gebronsd en ontspannen: dat is hoe je San Diego kunt omschrijven in een notendop. Hier kom je echt even helemaal tot rust voordat je weer naar huis gaat. Bekijk de surfers op een van de 60 stranden van de stad of ontspan in Balboa Park nadat je brein is gestimuleerd in een van de musea. Praat na over je geweldige reis met een biertje in de Gaslamp Quarter, de zelfbenoemde speciaalbierhoofdstad van Amerika. 

Openingsbeeld: Georgejason / iStock